Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dovozné ceny v USA zaznamenali v závere minulého roka zrýchlenie rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny vývozu klesli v decembri medzimesačne o 0,2 % po novembrovom raste v rovnakom rozsahu.

Washington 16. januára (TASR) - Dovozné ceny v USA zaznamenali na záver minulého roka zrýchlenie rastu, pod čo sa podpísal najmä pokračujúci rast cien dovážaných palív. Uviedlo to vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Ako informovalo, dovozné ceny sa v decembri zvýšili medzimesačne o 0,3 % po 0,1-percentnom raste v novembri, za ktorý bolo tempo rastu revidované smerom nadol. Decembrové údaje sú v súlade s očakávaniami ekonómov.

Údaje za december v oblasti cien dovozu ovplyvnili najmä ceny dovážaných palív. Tie sa v decembri zvýšili o 2,8 % po tom, ako v novembri vzrástli o 1,3 %.

Bez započítania palív sa ceny dovozu v decembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nemenili. V novembri zaznamenali pokles o 0,1 %.

Medziročne sa dovozné ceny v USA v decembri zvýšili o 0,5 %. To je prvý medziročný rast dovozných cien od marca minulého roka a najvýraznejší rast od novembra 2018. V novembri dovozné ceny medziročne klesli o 1,3 %.

Ceny vývozu klesli v decembri medzimesačne o 0,2 % po novembrovom raste v rovnakom rozsahu. V medziročnom porovnaní vývozné ceny v poslednom mesiaci minulého roka klesli o 0,7 %. Tempo poklesu sa tak zmiernilo, keď v novembri dosiahol 1,2 %.