Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Dozor nad prekurzormi výbušnín bude mať Hlavný banský úrad

Na ilustračnej snímke pyrotechnik pri práci. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Zmena zákona tiež zavádza definíciu "profesionálneho používateľa", ktorému bude možné sprístupniť obmedzené prekurzory výbušnín.

Bratislava 17. marca (TASR) – Dohliadať nad nadobúdaním obmedzených východiskových látok na výrobu výbušnín a regulovaných prekurzorov výbušnín bude po novom, namiesto Ministerstva hospodárstva SR a Slovenskej obchodnej inšpekcie, Hlavný banský úrad. Vyplýva to z novely zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy vo veciach prekurzorov výbušnín, ktorú vo štvrtok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Návrh súčasne sprísňuje pravidlá nadobúdania týchto látok.

"Navrhovaná zmena riadiaceho a dozorného orgánu sprehľadní a zjednoduší štátnu správu v danej oblasti," uviedlo v predkladacej správe ministerstvo hospodárstva. Novela zároveň zakáže hospodárskym subjektom sprístupniť alebo dovážať obmedzený prekurzor výbušniny členom širokej verejnosti. K obmedzeným látkam na výrobu výbušnín patrí napríklad kyselina dusičná, peroxid vodíka vo vyššej koncentrácii, nitrometán či dusičnan amónny.

Zmena zákona tiež zavádza definíciu "profesionálneho používateľa", ktorému bude možné sprístupniť obmedzené prekurzory výbušnín. Ten už však, na rozdiel od hospodárskeho subjektu, nemôže sprístupňovať obmedzený prekurzor výbušnín inej osobe. Rozšírená povinnosť nahlasovať podozrivé transakcie regulovaných prekurzorov sa už bude vzťahovať okrem hospodárskych subjektov aj na profesionálnych používateľov.

Zhromažďovať a vyhodnocovať informácie o podozrivých transakciách od hospodárskych subjektov a profesionálnych používateľov by malo ministerstvo vnútra. To má zároveň tieto informácie zdieľať aj s príslušnými orgánmi vrátane orgánov ostatných členských štátov Európskej únie.

Hlavný banský úrad bude zároveň vo veciach prekurzorov výbušnín mať povinnosť podávať Európskej komisii súhrnnú správu o počte ohlásených podozrivých transakcií, o zmiznutiach a krádežiach, o činnostiach zameraných na zvyšovanie informovanosti, ale aj o počte vykonaných inšpekcií u hospodárskych subjektov.