Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Dozorná rada Thyssenkrupp schválila predaj 20-percentného podielu

Na archívnej snímke z 12. decembra 2016 logo koncernu ThyssenKrupp v nemeckom Rottwelli. Najväčší výrobca ocele v Nemecku, koncern ThyssenKrupp, vo štvrtok oznámil, že v 3. štvrťroku svojho finančného roka 2017/18 sa prepadol do straty. Ale za prvých deväť mesiacov roka vykázal zisk. Vedenie koncernu zároveň stanovilo nové strednodobé ciele pre svoje divízie. Foto: TASR/AP

Schválenie dohody predstavuje kľúčový krok Thyssenkruppu na jeho ceste k vytvoreniu spoločného podniku s Křetínským, v ktorom by nemecká spoločnosť a EPCG mali každý 50-percentný podiel.

Frankfurt nad Mohanom 24. mája (TASR) - Dozorná rada nemeckého koncernu Thyssenkrupp schválila tento týždeň plánovaný predaj 20-percentného podielu v oceliarskej divízii firme EPCG českého miliardára Daniela Křetínského. Informovala o tom agentúra Reuters.

S predajom pätinového podielu v oceliarskej divízii Thyssenkrupp Steel Europe Křetínskému nesúhlasia odbory, ktoré sa obávajú o pracovné miesta. Nemecká spoločnosť v tejto súvislosti uviedla, že zástupcovia zamestnancov, ktorí v rade držia polovicu nevýkonných miest, hlasovali proti dohode. Hlas predsedu rady Siegfrieda Russwurma bol však započítaný dvakrát, čo nemecké zákony umožňujú v prípade, že dôjde k patovej situácii. Odboroví predáci totiž už minulý týždeň varovali, že môžu hlasovať proti dohode, dokiaľ nebudú mať písomné ubezpečenie ohľadne pracovných miest.

Schválenie dohody predstavuje kľúčový krok Thyssenkruppu na jeho ceste k vytvoreniu spoločného podniku s Křetínským, v ktorom by nemecká spoločnosť a EPCG mali každý 50-percentný podiel. Thyssenkrupp si od spolupráce s Kretínského holdingom sľubuje najmä zníženie vysokých nákladov na energie, čo je pri produkcii ocele kľúčový faktor.