Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Dozorný úrad Európskej centrálnej banky prijme ďalších expertov

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Plánovaný nábor zamestnancov poukazuje na ambíciu ECB udržať pevne pod kontrolou finančný sektor.

Frankfurt nad Mohanom 11. septembra (TASR) - Nový úrad Európskej centrálnej banky (ECB) pre dohľad nad bankami plánuje prijať ďalších ľudí a zvýšiť počet zamestnancov o viac ako pätinu, teda o vyše 20 %. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou.

Plánovaný nábor zamestnancov poukazuje na ambíciu ECB udržať pevne pod kontrolou finančný sektor, ktorý pred pár rokmi rozpútal globálnu krízu a urobil štátom poriadnu dieru vo verejných financiách, keď museli zachraňovať banky pred kolapsom.

ECB vlani podrobila banky v eurozóne záťažovým testom ešte pred tým, ako v novembri 2014 prevzala nad nimi dohľad. A pripravuje ďalšiu previerku, pri ktorej podrobnejšie preskúma bankový sektor, aby odhalila skryté hrozby. Preto má v pláne prijať ďalších ľudí.

"Plán je prijať približne 230 ľudí," uviedol zdroj, ktorý nechcel byť menovaný. Podľa neho dve tretiny nových zamestnancov prijme banka na budúci rok a zvyšok v roku 2017.

Úrad pre dohľad nad bankami, ktorý ešte nefunguje ani rok, už vynaložil 300 miliónov eur na "vybudovanie elitnej skupiny odborníkov" pre monitorovanie systémovo dôležitých bánk v eurozóne. Veľká časť z týchto peňazí išla na mzdy zhruba 1000 zamestnancov úradu. Tento účet zaplatia v podstate banky, na ktoré dohliada ECB.