Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

DPB má podpísanú kolektívnu zmluvu na roky 2017-2018

Na snímke električky vo vozovni DPB Bratislava -Jurajov dvor. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V kolektívnej zmluve sa od januára tohto roka zvýšil príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie a taktiež príspevok zamestnancom pri pracovnom a životnom jubileu.

Bratislava 17. januára (TASR) – Dopravný podnik Bratislava (DPB) má kolektívnu zmluvu na roky 2017 a 2018. V pondelok (16.1.) ju podpísal generálny riaditeľ Milan Urban spoločne so všetkými odborovými organizáciami pôsobiacimi v dopravnom podniku. TASR o tom informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Vedenie podniku viedlo kolektívne vyjednávanie niekoľko mesiacov. "So zreteľom, aby sa v prvom rade zohľadnili záujmy a potreby zamestnancov a zamestnávateľa," podotkla hovorkyňa. Všetky strany podľa nej prejavili počas vyjednávania vôľu dohodnúť sa. 

Koncom decembra 2016 však odborová organizácia Autošofér, jedna zo štyroch odborových organizácií DPB, vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Dôvodom bola nespokojnosť odborárov s postojom manažmentu DPB. "Ide o nepodpísanie kolektívnej zmluvy na rok 2017, no rovnako tak i nesplnenie niektorých požiadaviek zo strany zamestnancov," spresnil v tom čase šéf tejto odborovej organizácie Jozef Hitka.

Podpisom kolektívnej zmluvy podľa Volfovej všetky zúčastnené strany uviedli do platnosti nové podmienky v oblasti odmeňovania, sociálnych i ostatných pracovných podmienok pre zamestnancov DPB. "Podpisom kolektívnej zmluvy sa potvrdilo, že náš podnik je stabilný partner pre našich zamestnancov a dokáže oceniť ich pracovné nasadenie. Náležitú pozornosť venujeme všetkým zamestnancom, nielen v oblasti zvyšovania mzdy, ale aj pri ďalších finančných náhradách," skonštatoval Urban.

V novej kolektívnej zmluve sa s účinnosťou od 1. júla 2017 zamestnancovi DPB priznáva jednotný valorizačný príplatok k mesačnej mzde vo výške reprezentujúcej čiastku tri percentná priemerného mesačného zárobku dosiahnutého v minulom roku v dopravnom podniku. Taktiež sa upravujú mzdové zvýhodnenia či náhrady miezd. "Napríklad úprava mzdového zvýhodnenia za prácu v sobotu a nedeľu, mzdové zvýhodnenie za prácu v noci, v odpoludňajšej zmene, za vedenie pracovnej čaty, za zvýšenú obťažnosť výkonu práce a zácvik vodiča," spresnila Volfová.

V kolektívnej zmluve sa od januára tohto roka zvýšil príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie a taktiež príspevok zamestnancom pri pracovnom a životnom jubileu.