Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

DPH pri predaji z dvora má klesnúť na päť percent

Dvadsaťpercentná sadzba má klesnúť na päť percent. Pôvodným návrhom ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka bol pritom pokles na nulu.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zmenilo svoj pôvodný návrh a momentálne navrhuje upraviť základnú 20-% sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) pri predaji potravín z dvora na 5-%. Rezort pôdohospodárstva SR ešte koncom minulého týždňa navrhoval jej zníženie na nulovú úroveň.

Smernica Rady EÚ z roku 2006 o spoločnom systéme DPH v článku 99 však určuje, že "znížené sadzby sa stanovia ako percento základu dane, ktoré nesmie byť nižšie ako 5 %".

"Zníženie sadzby DPH na produkty predaja z dvora z 20 % na 5 %, v situácii nezvyšovania celkového objemu spotrebiteľského dopytu, by sa mohlo prejaviť ročným znížením príjmov štátneho rozpočtu o 2,42 milióna eur," uviedlo MPRV v dôvodovej správe k novele, ktorej návrhom by sa mala v najbližšom období zaoberať vláda. Rezort k zákonu navrhuje aj skrátené legislatívne konanie.

Znížená cena vďaka zníženiu sadzby dane podľa MPRV pozitívne ovplyvní rozsah konečnej spotreby, pretože ide o tovary, pri ktorých spotreba závisí priamo od cien. "Vzhľadom na obľúbenosť konkrétnych produktov predaja z dvora a skutočnosť, že ich ceny by mohli výrazne klesnúť, je možné očakávať pozitívny dosah na občana - spotrebiteľa. Znížením sadzby DPH dôjde takto k zrealizovaniu dodatočného objemu tovarov, ktorý by sa za iných okolností nezrealizoval," tvrdí agrorezort.

MPRV zároveň od legislatívnej úpravy očakáva výrazný nárast zamestnanosti na farmách realizujúcich svoju produkciu formou predaja z dvora, čo má mať aj pozitívny dopad na výber daní z príjmu aj odvodov. "Môžeme teda konštatovať, že predložený návrh bude mať pozitívny vplyv nielen na zamestnanosť, ale aj na verejné financie," dodal rezort pôdohospodárstva.