Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Draghi: Neexistuje dôvod, prečo by rast ekonomiky eurozóny mal skončiť

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi, archívna snímka Foto: TASR/AP

Podľa Draghiho však ekonomika eurozóny bude pokračovať v raste.

Frankfurt nad Mohanom 16. novembra (TASR) - Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi uviedol, že inflácia sa možno bude zvyšovať pomalšie, než sa predpokladalo. Dôvodom je množstvo neistôt v eurozóne. Na druhej strane však zdôraznil, že neexistuje dôvod, prečo by sa expanzia ekonomiky eurozóny mala náhle skončiť.

Draghi potvrdil, že ECB plánuje do konca roka ukončiť program nákupu aktív. Pokiaľ ide o vyhliadky ekonomiky, bol však opatrnejší a upozornil, že zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien môže byť pomalšie.

"Ak firmy začnú pociťovať väčšiu neistotu týkajúcu sa rastových a inflačných vyhliadok, zníženie marží môže byť trvalejšie," uviedol Draghi na bankovej konferencii. To by podľa neho ovplyvnilo rýchlosť rastu inflácie. "Zvýšili sa neistoty týkajúce sa strednodobého výhľadu."

Podľa Draghiho však ekonomika eurozóny bude pokračovať v raste. "Rozhodne neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa expanzia v eurozóne náhle skončila." Postupné spomaľovanie je podľa neho normálne a tempo rastu sa približuje k svojmu dlhodobému potenciálu.

ECB už dlhší čas plánuje, že na konci tohto roka uzavrie program nákupu dlhopisov v celkovom objeme 2,6 bilióna eur. Úrokové sadzby však majú zostať na rekordných minimách prinajmenšom do konca budúceho leta.