Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Drevári považujú zvýšenie cien dreva za neopodstatnené

ilustračné foto Foto: TASR

Lesy SR v reakcii uvádzajú, že pri tvorbe cenníkov sortimentov dreva sa len zohľadňuje aktuálna trhovo-ekonomická situácia v obchode s drevom.

Banská Bystrica/Zvolen 18. januára (TASR) – Drevárske firmy združené v Zväze spracovateľov dreva (ZSD) SR považujú nedávne zvýšenie cien listnatej guľatiny v niektorých drevinách až o 45 percent štátnym podnikom Lesy SR za neopodstatnené. Podľa nich nie je na takýto krok žiadny racionálny dôvod a štátny podnik len zneužil svoje monopolné postavenie na trhu s drevom. Lesy SR v reakcii uvádzajú, že pri tvorbe cenníkov sortimentov dreva sa len zohľadňuje aktuálna trhovo-ekonomická situácia v obchode s drevom.

Podľa ZSD nový cenník so zvýšenými cenami dostali v čase, keď je hospodárstvo SR a jeho podnikateľské subjekty ťažko skúšané energetickou a surovinovou krízou. "Argument, že Lesy SR sa správajú trhovo, neobstojí, pretože ceny listnatej suroviny sa v okolitých krajinách po prechodnom zvýšení zapríčinenom dočasnou panikou a zvýšeným dopytom po palivovom dreve opäť uberajú smerom dole," uvádza zväz.

Takéto konanie podľa neho nielenže nectí strategických partnerov a zvyšuje napätie na trhu so strategickou surovinou, ale ohrozuje podstatu a existenciu celého segmentu spracovania dreva na Slovensku. ZSD SR preto upozorňuje na možnosť dočasného obmedzenia odberu dreva a tým na možnosť odstávky niektorých prevádzok, ktoré budú musieť svojich zamestnancov prepúšťať.

Ako pre TASR uviedli zo štátneho podniku Lesy SR, pri tvorbe cenníkov sortimentov dreva zohľadňujú aktuálnu trhovo-ekonomickú situáciu v obchode s drevom. "Na základe viacerých makroekonomických faktorov došlo na slovenskom trhu k zníženiu disponibilnej ponuky drevnej hmoty oproti dopytu rádovo o niekoľko stoviek tisíc kubických metrov, čo vyvolalo tlak na rast ceny dreva. Súčasné ceny sortimentov dreva určené podnikom na prvý štvrťrok roku 2023 zohľadňujú reálne ceny na trhu a sú porovnateľné aj s cenami neštátnych subjektov," uvádzajú Lesy SR.

Podnik preto podľa svojich slov nerozumie rozhorčeniu predstaviteľov ZSD a naďalej v rámci svojich možností v medziach platných predpisov a v súlade s platnými zmluvnými záväzkami sa bude snažiť o zabezpečenie dostatočného množstva surového dreva pre svojich klientov.

Podotýka však, že sám obhospodaruje asi iba 40 percent výmery slovenských lesov a nie je teda rozhodujúcim a jediným subjektom na trhu s drevom. Okrem neho sú ešte lesy obhospodarované aj inými subjektmi, ktoré majú podľa neho spoločne výrazne väčší vplyv na trh s drevom a teda aj na tvorbu cien sortimentov dreva.