Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Droba sa k regionálnej doprave vyjadrí v utorok

Na archívnej snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Foto: TASR - Pavol Zachar

Do konca minulého týždňa zaznamenala Arriva viac ako 130 záujemcov o prácu. Zmluvu podpísala s 55 vodičmi autobusov

Bratislava 29. novembra (TASR) - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba sa v utorok (30. 11.) vyjadrí k aktuálnej situácii v regionálnej autobusovej doprave v kraji, ktorú od polovice novembra, teda od nástupu nového dopravcu - Arrivy - sužujú pre nedostatok vodičov problémy s výpadkami spojov. Droba má v utorok informovať aj o možných riešeniach situácie. Arriva v pondelok večer informovala TASR, že vďaka náborovému príspevku zazmluvnila 55 nových vodičov pre Bratislavský kraj.

"Od utorka ponúkame každému vodičovi autobusu, ktorý podpíše zmluvu a začne jazdiť v prímestskej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji do 15. decembra, náborový príspevok vo výške 3500 eur," uviedol dopravca s tým, že vodiči majú garantované aj každoročné zvýšenie platov o päť percent a istotu stabilného zamestnania na najbližších desať rokov.

Do konca minulého týždňa zaznamenala Arriva viac ako 130 záujemcov o prácu. Zmluvu podpísala s 55 vodičmi autobusov. "Záujemcovia sa nám hlásili z celého Slovenska a viacero telefonátov sme mali aj od súčasných vodičov kamiónov. Časť nových kolegov vozí cestujúcich v Bratislavskom kraji už dnes, ostatní začnú od 1. decembra. Niekoľko záujemcov nemalo platnú kvalifikačnú kartu vodiča alebo nemohlo nastúpiť okamžite. Aj preto sme sa rozhodli pokračovať v náborovej kampani," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Arriva na Slovensku László Ivan. Dopravca sľubuje okrem iného vodičom priemernú mzdu 1500 eur, k tomu 600 eur za každého ďalšieho získaného kolegu, vodiča, moderné zázemie pre šoférov, benefity v podobe príplatkov či 120 nových nízkopodlažných autobusov.

"Prácu máme ešte pre ďalších vodičov zo Slovenska. Boli by sme veľmi radi, ak by cestujúcich na Slovensku vozili vodiči zo Slovenska. Vzhľadom na aktuálny nedostatok vodičov sme však dohodli aj príchod vodičov zo zahraničia a zazmluvnili sme vodičov z Ukrajiny," podotkol Ivan. Arriva v piatok (26. 11.) pre TASR uviedla, že dohodla príchod stoviek vodičov z Ukrajiny a 35 z Uzbekistanu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Arriva má od polovice novembra, keď začala prevádzkovať prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji, problém s nedostatkom vodičov. Chýbalo jej ich okolo 100. Prejavuje sa to vo výpadkoch viacerých spojov. V pondelok dopravca informoval aj o zníženej obslužnosti niektorých liniek pre výskyt ochorenia COVID-19 medzi vodičmi autobusov.

Predsa BSK Droba dal dopravcovi čas do 26. novembra na výrazné vyriešenie problému. V utorok sa má šéf kraja vyjadriť, či bola jeho požiadavka naplnená. Avizoval však, že dopravcu vysoké sankcie za výpadky neminú, zároveň odmietol úvahy o návrate k doterajšiemu dopravcovi Slovak Lines. Arriva v uplynulých dňoch opakovane deklarovala snahu o vyriešenie problému a tvrdila, že sa situácia postupne zlepšuje.