Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Druhé „kilečko“ na zlepšenie podnikateľského prostredia je v 2. čítaní

Na archívnej snímke z 10. decembra 2020 podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR Jakub Kotian

Novela tiež zavedie právo dodávateľa elektriny/plynu započítať vzniknutý preplatok voči ostatným pohľadávkam podľa zmluvy.

Bratislava 17. marca (TASR) – Druhý balík na zlepšenie podnikateľského prostredia z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR obsahuje 198 výsledných opatrení. Návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia, vo štvrtok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

"Väčšina zmien spočíva v úprave takých povinností podnikateľov, ktoré zakladajú neúmerné administratívne či nepriame finančné náklady. Príčinou je ich komplikovanosť, duplicita, ale tiež v praxi vyhodnotená absencia relevancie či účelnosti," uviedol rezort hospodárstva v dôvodovej správe. V niektorých prípadoch návrh mení povinnosti podnikateľov preto, že slovenská legislatíva bola prísnejšia, ako to vyžadujú minimálne štandardy legislatívy EÚ.

Súčasťou návrhu zákona je napríklad zníženie počtu dní uskladnenia elektromera po výmene, zrušenie predkladania evidencie sťažností podľa zákona o energetike či zníženie administratívnej záťaže týkajúcej sa povinného zverejňovania cenových návrhov u regulovaných subjektov. Novela tiež zavedie právo dodávateľa elektriny/plynu započítať vzniknutý preplatok voči ostatným pohľadávkam podľa zmluvy. Ministerstvo financií zasa napríklad zruší podmienku zamestnávania minimálne desať zamestnancov v stálom pracovnom pomere, potrebnú na vydanie oprávnenia na distribúciu alkoholických nápojov v spotrebiteľskom balení.