Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Niektorým Čechom z 2. piliera jednorazovo vyplatili desiatky tisíc

Na archívnej snímke slovenský premiér Robert Fico a predseda českej vlády Bohuslav Sobotka Foto: TASR/Martin Baumann

Kým v Českej republike sa po zmene vlády koaliční partneri dohodli na zrušení 2. piliera, na Slovensku vláda s opozíciou už vyše roka rokuje o jeho ústavnej ochrane.

Praha/Bratislava 17. augusta (TASR) – Druhý dôchodkový pilier v Českej republike čoskoro skončí. Vznikol pritom len nedávno, za predchádzajúcej vlády Petra Nečasa v roku 2013. Na rozdiel od toho slovenského je však v ňom minimum účastníkov a podmienky v ňom boli od začiatku nevýhodnejšie. Jeho zrušenie presadila pri vzniku nového kabinetu na jar tohto roka najsilnejšia koaličná strana ČSSD.

Niektorí účastníci druhého piliera však už medzitým dostávajú prvé peniaze z tohto systému, pričom na tom aj zarobili. Ide o klientov, ktorí do neho vstúpili tesne pred dosiahnutím dôchodkového veku a vo všeobecnosti im nikto takýto krok neodporúčal. Upozornil na to český spravodajský portál idnes.cz.

Desiati dostali jednorazovú výplatu

Z celkového počtu 84.000 sporiteľov ide o necelých 400 ľudí vo veku 60 a viac rokov, ktorí už majú alebo čoskoro budú mať nárok na výplatu peňazí z druhého piliera. Podľa údajov českých penzijných spoločností už približne desať z nich dostalo jednorazovú výplatu v objeme maximálne niekoľko desiatok tisíc českých korún.

Podľa oslovených expertov išlo o ľudí, ktorí si spočítali, že je pre nich súkromné sporenie aj na veľmi krátke obdobie výhodnejšie ako rovnostárska štátna penzia. Na svojom kroku zarobia viackrát – peniaze z druhého piliera dostanú naraz, vyhli sa možnému zoštátneniu úspor a získali o niečo viac peňazí, ako by im dal na dôchodok štát.

Český druhý pilier

V druhom pilieri si môžu občania ČR od roku 2013 odkladať 5 % z hrubej mzdy, pričom stropom je štvornásobok priemernej mzdy. Ročne si tak momentálne môžu nasporiť maximálne 63.000 českých korún (2260 eur), vyčísľuje idnes.cz. Tri percentá z tohto odvodu idú z povinného štátneho poistenia, zvyšné dve musí účastník zaplatiť navyše z vlastných peňazí. Za každý rok sporenia sa mu úmerne znižuje nárok na dôchodok od štátu.

Postup zrušenia druhého piliera v ČR predstavila nedávno odborná komisia, ktorá na tom pracovala niekoľko mesiacov. Sporitelia by si mali sami vybrať, čo spravia so svojimi úsporami – nechajú si ich, vrátia do štátneho priebežného systému alebo prevedú do tretieho, doplnkového piliera. Zmeny ešte čaká celý legislatívny proces, oficiálnym cieľom je zrušenie druhého piliera od 1. januára 2016, prípadne o rok neskôr.

Na Slovensku sa uvažuje o ústavnom zákone

Kým v Českej republike druhý pilier po pár rokoch skončí, na Slovensku funguje už od roku 2005, sporí si v ňom necelých 1,5 milióna ľudí a už dlhšie sa hovorí o jeho ochrane ústavným zákonom. K dohode medzi vládnym Smerom-SD a opozíciou však zatiaľ nedošlo. Má sa ním totiž okrem iného zafixovať súčasný stav, keď vláda znížila odvody do druhého piliera z 9 % na 4 %, s čím minimálne časť opozície nesúhlasí.

"Prvýkrát pred dvoma rokmi prišla strana Smer-SD, že chce s opozíciou uzavrieť dohodu o ochrane dôchodkov. My sme túto možnosť uvítali, pozitívne sme sa vyjadrili napríklad o tom, aby sme ústavným zákonom uzákonili dôchodcovskú infláciu, aby sme zaviedli minimálny dôchodok. Debata sa zvrhla len na to, aby sme súhlasili so znížením príspevkov do druhého piliera z 9 % na 4 %. Toto sme odmietli," upozornil tento týždeň podpredseda opozičného Mosta-Híd Ivan Švejna.

Druhý dôchodkový pilier, založený na dlhodobom sporení a investovaní v súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS), vznikol na Slovensku v roku 2005 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Pôvodne bol odvodmi na úrovni 9 % rovnocenný s prvým, priebežným pilierom.

Dlhodobo sa diskutuje o tom, od akej výšky príjmu a do akého veku je pre účastníkov výhodný. Typické sú preto časté legislatívne zmeny, počas dvoch vlád Roberta Fica bol opakovane otvorený, s možnosťou návratu sporiteľov do čisto štátneho dôchodkového systému. Od septembra 2012 sa odvody do druhého piliera znížili na 4 %, s možným dodatočným dobrovoľným príspevkom, z ktorého sú daňovo uznateľné 2 %. Od roku 2017 sa má odvod opäť postupne zvyšovať, na cieľových 6 %.

Vstup tých, ktorí prvýkrát začínajú pracovať, bol v minulosti povinný, v súčasnosti je však už len dobrovoľný. Možný je len do dovŕšenia 35 rokov. Prvé dôchodky sa z druhé piliera začnú vyplácať v budúcom roku.

(1 EUR = 27,882 CZK)