Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dubnická spoločnosť ZVS holding spustila sériovú výrobu nových pištolí

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto: TASR/Polícia

Podľa obchodného riaditeľa holdingu ZVS Vladimíra Ďuriša v prvej sérii vyrobia asi 5000 pištolí.

Dubnica nad Váhom 25. augusta (TASR) – Dubnická spoločnosť ZVS holding začala sériovú výrobu pištole P20 a jej športovej verzie P21. Podľa obchodného riaditeľa holdingu ZVS Vladimíra Ďuriša v prvej sérii vyrobia asi 5000 pištolí, už dnes majú zabezpečený odbyt do Kanady, USA, Malty, Poľska, Českej republiky, v rokovaní sú s odberateľmi v Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku a Izraeli.

Klientov podľa neho zaujali najmä bezpečnostné prvky nových pištolí, ergonómia zbraní a ich spoľahlivosť. Do tendra na vyzbrojenie Ozbrojených síl (OS) SR sa zatiaľ neprihlásili, nespĺňali jednu z podmienok, ktorou bola minimálne štvorročná sériová výroba. Rovnako nemali kompletný sortiment pištolí – štandard, kompakt a subkompakt. V budúcnosti sa však chcú o zákazky pre OS SR uchádzať.

„Skupina ZVS bola v minulosti zameraná skôr na veľkokalibrovú a strednokalibrovú muníciu. Vzhľadom na vývoj situácie vo svete, čo sa týka bojových operácií alebo ochrany civilného obyvateľstva, sme sa rozhodli naše portfólio rozšíriť o skupinu malokalibrových zbraní a munície. Do tejto skupiny patria vzduchové zbrane, malokalibrové a brokové náboje na športové a poľovné účely, cvičné náboje pre ozbrojené zložky a pištole,“ priblížil Ďuriš. Na Slovensku si nové zbrane môžu kúpiť zatiaľ len v súkromnom sektore. Doteraz sa ich predalo asi sto.

Ako dodal, vývoj pištolí začali v roku 2011 ako reakciu na požiadavky trhu, po minuloročnom prieskume trhu sa rozhodli v tomto roku začať sériovú výrobu. Na svete je podľa Ďuriša už i funkčný prototyp pištole P10 a vo vývoji je pištoľ P30.

„Pištoľ P20 je určená pre civilný sektor a policajné zbory, pištoľ P21 je verziou pištole P20, od ktorej sa odlišuje iba dĺžkou hlavne, čo je dôležité najmä pre športových strelcov. Ďalším dôvodom výroby pištolí s dlhšou hlavňou je fakt, že v niektorých krajinách nie je povolené mať pištole s kratšou hlavňou ako 121 milimetrov,“ konštatoval obchodný riaditeľ s tým, že pripravovaná pištoľ P30 je púštnou verziou štandardnej pištole pre športových strelcov a ozbrojené zložky.

Začiatok sériovej výroby zatiaľ podľa neho nemá veľký vplyv na zvyšovanie zamestnanosti v spoločnosti, predpokladá však, že po rozšírení výroby by v budúcnosti mali zamestnať asi 30 nových pracovníkov.