Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Dubnickí hutníci nedostávajú mzdy, chystajú sa na ostrý štrajk

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dnešné protestné zhromaždenie zamestnancov Metalurg Steel v Dubnici nad Váhom považuje generálny riaditeľ a konateľ spoločnosti Juraj Mác za nešťastné riešenie, ktoré poškodí povesť spoločnosti.

Dubnica nad Váhom 11. apríla (TASR) – Pracovníkom hutníckej spoločnosti Metalurg Steel v Dubnici nad Váhom došla trpezlivosť.

Neúnosné pracovné podmienky a permanentné nevyplácanie miezd „vyhnalo“ asi 200 zamestnancov spoločnosti na dnešné protestné zhromaždenie pred bývalou administratívnou budovou ZŤS v Dubnici nad Váhom.

Podľa odborového predáka spoločnosti Jána Juríka problémy s nevyplácaním miezd sa v spoločnosti opakujú s prestávkami už asi päť rokov.

„Podobné zhromaždenia sme mali už v roku 2010 a aj vlani v auguste. Zamestnanci uverili sľubom konateľa spoločnosti, no zo sľúbeného nič nesplnil,“ povedal Jurík s tým, že niektorí pracovníci nemajú vyplatenú mzdu za december minulého roka, novembrovú výplatu dostali až minulý týždeň.


Galéria: Protest dubnických hutníkov proti neúnosným podmienkam v práci:



„Dlhodobé problémy sú aj s prideľovaním osobných ochranných pracovných a hygienických prostriedkov, nehovoriac o tom, že v zimnom období pracovali zamestnanci pri teplotách šesť až osem stupňov pod nulou,“ zdôraznil Jurík s tým, že hutníci dostali montérky naposledy pred tromi rokmi.

„Je katastrofa, že ľudia v 21. storočí pracujú tri – štyri mesiace a nemajú žiadne peniaze. Je to možno aj kvôli novému Zákonníku práce, kde si zamestnávatelia robia, čo chcú. Bol tu inšpektorát práce, a nič sa nedialo,“ informoval predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Metalurg Steel


Spoločnosť Metalurg Steel má 256 kmeňových zamestnancov a ďalších takmer 100 ľudí pracuje v spoločnosti na živnosť a dohody.

Dnešnú protestnú akciu schválili odborári spoločnosti prostredníctvom podpisovej akcie, podporilo ju takmer 74 % pracovníkov.
Doplnil, že odborári podniknú kroky, aby sa ľudia ku svojim peniazom dostali, nevylúčil trestné oznámenia.

„Máme obavy z toho, že je to schránková firma a peniaze sú niekde inde. Takýto ľudia by nemali podnikať. Do 20. apríla budeme rokovať, ak zamestnávatelia nevyplatia všetko, nevylučujeme ostrý štart. Sme pripravení rokovať s majiteľom, ale už nie sme pripravení na plané sľuby,“ zdôraznil Machyna s tým, že nevyplatenie miezd je trestný čin.

Za meškanie výplat môže podľa šéfa Metalurg Steel chaos v daniach


Dnešné protestné zhromaždenie zamestnancov Metalurg Steel v Dubnici nad Váhom považuje generálny riaditeľ a konateľ spoločnosti Juraj Mác za nešťastné riešenie, ktoré poškodí povesť spoločnosti. Dôvodom meškania výplat je podľa neho chaos v daňovom systéme a zadržiavanie dane z pridanej hodnoty.

"Sme exportne zameraná firma a štát nám zadržiava DPH časovo veľmi dlhé obdobie. Ak by sme tieto peniaze mali, zamestnanci sú dávno vysporiadaní," povedal pre TASR Mác s tým, že štát mesačne zadržiava DPH asi vo výške 120.000 eur.

Doplnil, že na dnešnom stretnutí odznelo mnoho neprávd, nie je napríklad pravda, že zamestnanci nemajú vyplatené mzdy za päť mesiacov. Podľa neho ide maximálne o necelé dva mesiace. Rovnako informácie, že zamestnanci dostali montérky pred tromi rokmi, sú podľa neho zavádzajúce. "Náradie a pracovné pomôcky dostali naši zamestnanci v auguste minulého roku, tento týždeň by mali prísť montérky a ochranné pomôcky na letné obdobie," priblížil Mác.

Podozrenia šéfa OZ Kovo Emila Machynu, že ide o schránkovú firmu, považuje Mác za veľmi vážne obvinenia, ktoré nemajú racionálne jadro. Spoločnosť Metalurg Steel pôsobí podľa neho na trhu už sedem rokov, a tak o nejakej schránkovej firme nemôže byť ani reči.

"Odborári sa potrebujú zviditeľniť a pán Machyna je v tomto smere špecialista. Je to z ich strany nešťastné riešenie, vyruší to našich obchodných partnerov. Zamestnanci budú mať vďaka tomuto mediálnemu tlaku skôr vyplatené mzdy. Začnú na nás však tlačiť dodávatelia a odberatelia a s tým bude problém," zdôraznil Mác s tým, že dnešný protest spoločnosť poškodil.