Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ak cestujete na Dušičky, nenechajte si kúpu lístka na poslednú chvíľu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Záujem o cestovanie pred Dušičkami stúpa. Dopravcovia však ešte hlásia dostatok voľných miest vo vlakoch aj v autobusoch.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Záujem ľudí o cestovanie pred Sviatkom všetkých svätých narastá. Už tradične sa cestujúci v tomto čase presúvajú zo západu krajiny na stredné a východné Slovensko a po sviatkoch zase opačne. Dopravcovia však ešte hlásia dostatok voľných miest vo vlakoch aj v autobusoch.

Štátny vlakový dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) odhaduje podľa skúseností z minulých rokov, že v najvyťaženejších časoch cestuje pred "Dušičkami" aj dvojnásobok ľudí. Aktuálne spoločnosť zaznamenáva najväčší záujem o cestovanie z Bratislavy do Popradu a Košíc, a to vo štvrtok (29. 10.) dopoludnia a v piatok (30. 10.) popoludní. "Ešte sú k dispozícii lístky do všetkých InterCity (IC) vlakov," dodala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Napríklad večerný IC Šarišan má na piatok vypredaných 70 % miest.

Podobne sú na tom aj ostatné diaľkové vlaky. Aj pri nich je už tradične záujem o spoje na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc, najmä vo štvrtok a piatok. Celkovo je v nich podľa Morháčovej predaných od 60 % do 90 % miest.

V prípade IC vlakov po "Dušičkách" je najväčších záujem o pondelkové (2. 11.) spoje, ktoré premávajú popoludní z Košíc cez Žilinu do Bratislavy. "Celkovo je predaných od 60 % do 90 % miest," vyčíslila Morháčová. Napríklad podvečerný IC vlak z Humenného cez Žilinu do Bratislavy je obsadený na 70 %. Ostatné diaľkové vlaky majú po sviatkoch na trase z Košíc cez Žilinu do Bratislavy predaných od 50 % do 70 % miest.

Všetko sú to pritom údaje o predaných miestenkách, ktoré sa ponúkajú len do diaľkových vlakov. Morháčová doplnila, že ZSSK pre vybrané diaľkové vlaky pre bezplatnú prepravu uplatňuje limity. To v praxi znamená, že je určený maximálny počet lístkov do každého konkrétneho vlaku pre cestujúcich využívajúcich bezplatnú prepravu. Toto platí bez zmeny počas celého roka.

Čo sa týka autobusových vnútroštátnych spojov, na tie sa zatiaľ dajú kúpiť lístky aj pred Sviatkom všetkých svätých aj po ňom. Podľa bratislavského dopravcu Slovak Lines, ktorý predáva lístky aj iných dopravcov, je aktuálne vypredaný len jeden večerný spoj na východ Slovenska vo štvrtok 29. októbra.

"Trochu iná situácia je v medzinárodnej doprave, kde si cestujúci kupujú cestovné lístky viac v predstihu. Tam je už takmer všetko vypredané," opísala hovorkyňa dopravcu Eva Vozárová. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa podľa jej slov mimoriadne posily zatiaľ nepridávali. "Ak to bude potrebné, doprava bude posilnená operatívne," konštatovala. Apelovala však na verejnosť, nech si nenecháva kúpu cestovných lístkov na poslednú chvíľu.