Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Duslo chce vybudovať linku na výrobu palív z odpadových plastov

Na snímke spoločnosť Duslo a. s. v meste Šala 6. júla 2020. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Palivá z odpadových plastov chce firma vyrábať vo svojom areáli, v objektoch, ktoré momentálne nevyužíva.

Šaľa 28. februára (TASR) - Akciová spoločnosť zo Šale Duslo plánuje vyrábať palivá z odpadových plastov. Do novej linky na výrobu nafty a benzínu chce firma investovať približne 22,6 milióna eur. Palivo bude vyrábať z pyrolýzneho oleja, ktorý vzniká z plastového odpadu.

Ako sa uvádza v projekte predloženom na posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA, Duslo chce ročne spracovať 45.000 ton pyrolýzneho oleja, z ktorého vyrobí 8000 ton benzínovej a 32.000 ton dieselovej frakcie. Realizácia stavby je naplánovaná na roky 2024 až 2025.

Vstupnou surovinou celého procesu bude pyrolýzny olej, ktorý vzniká pyrolýznym spracovaním plastového odpadu. Ten bude Duslo dovážať od externých subjektov. Ako uvádza spoločnosť vo svojom zámere, výstupom chemickej recyklácie bude finálny výrobok, ktorý bude štruktúrou i vlastnosťami kompatibilný s motorovými palivami v súlade s európskymi normami pre benzínovú i dieselovú frakciu.

Palivá z odpadových plastov chce firma vyrábať vo svojom areáli, v objektoch, ktoré momentálne nevyužíva. "Duslo, a. s., tak plánuje udržať zamestnanosť v regióne potenciálnym vytvorením nových pracovných miest a upevniť svoju konkurencieschopnosť na trhu," konštatuje sa v projekte.