Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dusza: Drvivá väčšina letov dronov nad Bratislavou je nekoordinovaná

Prvý ročník konferencie Drontex o budúcnosti dronov a bezpilotných technológií na Slovensku a Európe. Na snímke vľavo Rastislav Sopko z asociácie Mám Dron. V Piešťanoch 20. októbra 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Na konferencii Drontex v Piešťanoch to uviedol vedúci odboru bezpilotných leteckých systémov v štátnom podniku Letové prevádzkové služby SR Štefan Dusza.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Drvivá väčšina letov dronov vo vzdušnom priestore nad Bratislavou je nekoordinovaná. Len za uplynulý mesiac zaznamenali 2541 letov, z ktorých bolo koordinovaných len 150, čo je približne šesť percent. Na konferencii Drontex v Piešťanoch to vo štvrtok uviedol vedúci odboru bezpilotných leteckých systémov v štátnom podniku Letové prevádzkové služby SR Štefan Dusza. Aktuálne pravidlá tak porušuje veľká časť pilotov dronov.

"Momentálne nie je koordinovaných viac než 94 percent letov, ktoré sa vykonali nad Bratislavou. Títo ľudia porušujú pravidlá letu s dronmi a páchajú priestupok na úseku civilného letectva," povedal Dusza pre TASR. Upozornil, že z roka na rok takýchto prípadov pribúda a prevádzka narastá.

Porušovanie pravidiel a nekoordinovaná prevádzka podľa Duszu spôsobuje veľmi veľké riziká. Zdôraznil, že hrozí kolízia pilotovanej a bezpilotovanej prevádzky alebo kolízia bezpilotovanej prevádzky navzájom. "Na konci dňa to znamená ohrozenie vzdušného priestoru aj hodnôt, ktoré máme umiestnené na zemi," skonštatoval.

Na rezorte dopravy podľa Duszu pracujú na tom, aby túto problematiku posunuli dopredu. "Snažíme sa jej prispôsobiť národné právne predpisy aj systémové zabezpečenia, aby sme tieto lety dokázali manažovať v súlade s požiadavkami legislatívy Európskej únie," dodal.