Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dva návrhy Tarabu o nájme pozemkov a palivách sa dostali do 2. čítania

Na snímke nezaradení poslanci, zľava Štefan Kuffa a Tomáš Taraba počas rokovania 65. schôdze Národnej rady SR 25. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výsledkom majú byť podľa neho nižšie výsledné ceny palív a predpokladá viac plôch poľnohospodárskej pôdy pre pšenicu.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Parlament v utorok posunul do druhého čítania dva návrhy zákonov z dielne nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu. Ide o novelu zákona upravujúcu nájom poľnohospodárskych pozemkov a návrh na zrušenie povinnosti fyzických a právnických osôb, ktoré dodávajú pohonné látky benzín a naftu na územie SR, primiešavať bio zložku.

Taraba v návrhu zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov chce zaviesť právo Slovenského pozemkového fondu (SPF) odstúpiť od nájomnej zmluvy aj pred uplynutím dohodnutého času nájmu v prípade, ak nájomca nevyužíva prenajaté pozemky riadnym spôsobom na dohodnutý účel a so starostlivosťou riadneho hospodára.

SPF by mal byť povinný vypovedať nájomnú zmluvu s nájomcom, ktorý nevyužíva prenajatú pôdu na poľnohospodársku činnosť, na ktorý je pozemok určený. Nájomca má byť povinný vždy ku koncu kalendárneho roka predložiť fondu čestné vyhlásenie s overeným podpisom nájomcu, že prenajatá pôda sa využíva s pravidlami uvedenými v nájomnej zmluve.

Do druhého čítania plénum posunulo aj Tarabovu novelu zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja. Výsledkom majú byť podľa neho nižšie výsledné ceny palív a predpokladá viac plôch poľnohospodárskej pôdy pre pšenicu.