Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dve asociácie cestovného ruchu budú kooperovať v oblasti udržateľnosti

Foto z archívu. Foto: TASR/AP

Cieľom spolupráce je tiež vzdelávať podnikateľov aj nepodnikateľov v turistických lokalitách o tom, akou formou aj oni môžu cez cestovný ruch prispieť k ochrane prírody.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Asociácia organizácií cestovného ruchu (AOCR) podpísala memorandum o spolupráci s Asociáciou prírodného turizmu (APT). Cieľom spoločných aktivít je, aby spoločne popularizovali mäkkú formu tzv. udržateľného cestovného ruchu. Informovala o tom Tatiana Biskupičová z APT.

"Keď nás v novembri oslovila Asociácia prírodného turizmu so žiadosťou o stretnutie, neváhali sme ani minútu. Niektorých členov máme spoločných, ale najmä téma, ktorej sa Asociácia prírodného turizmu aktívne venuje, je aj pre mnohých našich členov aktuálna a lákavá," priblížila Michaela Sendeková, predsedníčka AOCR. Táto asociácia má zámer zlepšovať podmienky pre manažment turistických lokalít a regiónov, tzv. destinačný manažment.

Cieľom spolupráce je tiež vzdelávať podnikateľov aj nepodnikateľov v turistických lokalitách o tom, akou formou aj oni môžu cez cestovný ruch prispieť k ochrane prírody. "Prax nám ukázala, že práve edukácia cez príklady zrealizovaných produktov a aktivít vie byť veľmi efektívna v rozširovaní konceptu prírodného turizmu v slovenských podmienkach. Sme radi, že sme našli v Asociácii organizácií cestovného ruchu a u jej členov pochopenie pre naše zámery a zároveň veľmi silného partnera," skonštatovala predsedníčka APT Iveta Niňajová. Poslaním tejto asociácie je cez ekonomiku cestovného ruchu pomôcť generovať finančné zdroje na posilnenie aktivít ochrany prírody v prírodne cenných lokalitách vrátane chránených území a národných parkov.