Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Dve firmy z Fiľakova získali z cezhraničného projektu vyše 245.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Spoločný projekt v rámci cezhraničného akčného plánu realizovali fiľakovské spoločnosti spolu s výrobným závodom v maďarskom Šalgotarjáne s cieľom zlepšiť situáciu v oblasti zamestnanosti v Novohrade.

Fiľakovo 8. novembra (TASR) - Fiľakovské spoločnosti TOOTH TOOLS a FILLECK získali vďaka cezhraničnému projektu z európskych zdrojov vyše 245.000 eur. Finančné prostriedky firmy použili na rozšírenie optického internetového pripojenia v regióne Novohrad a zakúpenie prístrojov na skvalitnenie svojich služieb. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Fiľakovo Klaudia Mikuš Kovácsová.

Spoločný projekt v rámci cezhraničného akčného plánu realizovali fiľakovské spoločnosti spolu s výrobným závodom v maďarskom Šalgotarjáne s cieľom zlepšiť situáciu v oblasti zamestnanosti v Novohrade. Maďarská spoločnosť FORT-BAU Zrt. v rámci projektu zakúpila novú automatizovanú linku na výrobu dverí a okien, ktorá má priniesť zvýšenie efektívnosti výroby podniku.

Fiľakovská spoločnosť FILLECK, ktorá poskytuje telekomunikačné služby, vďaka cezhraničnému projektu získala financie na rozšírenie optického pokrytia v siedmich koncových obciach okresu Lučenec. Išlo o obce Trebeľovce, Muľka, Rapovce, Kalonda, Mučín, Lipovany a Pleš, ktoré zatiaľ nepokrývajú veľkí operátori.

"Cieľom bolo položiť 14 kilometrov hlavného vedenia. Okrem napojenia týchto obcí projekt riešil aj obnovenie technologického parku zakúpením servera, na ktorý budeme môcť ukladať dáta rôznych podnikateľských subjektov a webové sídla zákazníkov," priblížil konateľ spoločnosti Ladislav Fehér.

Firma TOOTH TOOLS z Fiľakova zaoberajúca sa výrobou súčiastok, nástrojov či montážnych zariadení v rámci projektu zakúpila nový stroj na frézovanie a CNC sústruh určený na výrobu komponentov pre spoločnosti vyrábajúce zariadenia pre automobilový priemysel. "Tento stroj umožní robiť rýchlejšie, presnejšie i sériové práce. Práca s ním vylúči výrobné chyby pracovníka. Výhodou je aj možnosť nepretržitej prevádzky," priblížil konateľ spoločnosti Štefan Tóth.

Fiľakovské firmy vďaka spolupráci získali z európskych zdrojov spoločne vyše 245.000 eur. Projekt bol súčasťou Akčného plánu zamestnanosti po osi R2 a M3, na ktorom spolupracovalo mesto Fiľakovo s maďarskou Agentúrou rozvoja Novohradu.