Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Ekonomika

E. Georgeová: Fed by mal čoskoro začať sprísňovať menovú politiku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fed minulý týždeň signalizoval, že zrejme začne zvyšovať úrokové sadzby v marci. Zatiaľ však nie je úplne jasné, ako rýchlo bude menovú politiku sprísňovať.

Kansas City 1. februára (TASR) - Americká centrálna banka by čoskoro mala začať zvyšovať úrokové sadzby a snažiť sa o výrazné zredukovanie nahromadených dlhopisov v objeme takmer 9 biliónov USD (8,07 bilióna eur), myslí si šéfka Fedu v Kansas City Esther Georgeová.

Ekonomika USA stojí podľa Georgeovej na dobrých fundamentoch a jej rast v roku 2022 by mal byť zdravý. Vzhľadom na pokračujúcu expanziu a prudké zrýchľovanie inflácie nastal čas, aby Fed ukončil svoju mimoriadne uvoľnenú menovú politiku, ktorou sa od začiatku pandémie snažil stimulovať ekonomiku.

Keďže inflácia sa pohybuje v blízkosti 40-ročného maxima, dopyt sa rýchlo zvyšuje a na trhu práce je nedostatok zamestnancov, aktuálne mimoriadne akomodatívne nastavenie menovej politiky nie je v súlade s vyhliadkami ekonomiky, uviedla Georgeová.

Georgeová patrí v tomto roku medzi hlasujúcich členov menového výboru (FOMC) Fedu.

Fed minulý týždeň signalizoval, že zrejme začne zvyšovať úrokové sadzby v marci. Zatiaľ však nie je úplne jasné, ako rýchlo bude menovú politiku sprísňovať.

Fed na začiatku pandémie znížil svoju kľúčovú sadzbu prakticky na nulu a za bilióny dolárov nakúpil dlhopisy americkej vlády a cenné papiere kryté hypotékami. Bilancia Fedu sa takmer zdvojnásobila na 8,9 bilióna USD zo 4,5 bilióna USD na začiatku roka 2020.

(1 EUR = 1,1156 USD)