Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

E. Heger: Mali by sme byť pripravení, keď sa zapnú veľké ekonomiky

Na snímke minister financií SR Eduard Heger, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovensko sa podľa Hegera nepripravilo na "neúrodné" roky.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Každý skúsený krízový manažér sa pripravuje na všetky scenáre. Jeden z nich počíta s tým, aby Slovensko zamedzilo novému koronavírusu čo najskôr, aby mohlo byť pripravené, keď sa "zapnú" veľké ekonomiky. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister financií Eduard Heger (OĽaNO), ktorý tak reagoval aj na úvahy o takzvanom blackoute.

Heger podotkol, že nikto nerobí rozhodnutie, kým nie sú na stole kvalitné dáta. Poukázal na odborníkov v nepretržitom krízovom štábe. "Tí na konci dňa povedia, ktorý z tých scenárov odporúčajú, pretože sa tomu venujú celé dni a noci," zdôraznil Heger s tým, že to nebude rozhodnutie od stola. V súčasnosti bude podľa neho dôležité pripraviť štát na oživenie ekonomiky.

Bývalý minister financií a súčasný poslanec Smeru-SD Ladislav Kamenický vyhlásil, že slovenská ekonomika si blackout momentálne nemôže dovoliť. Podotkol, že Slovensko je veľmi otvorená ekonomika a týmto spôsobom by sa popretŕhali dodávateľské reťazce. "Treba skôr pripraviť plán na to, keď sa vyrieši situácia s koronavírusom v celej Európe, lebo zavriete a za mesiac si donesiete koronavírus naspäť, tak urobiť plán, ako to potom postupne uvoľňovať, aby sme sa dostali do štádia, keď budeme mať normálny život," poznamenal Kamenický v diskusnej relácii. Kritizoval tiež spôsob komunikácie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) aj o tejto téme. "Nemôže len tak vypustiť nejakú informáciu, a potom zrazu všetci sú vyplašení a nevedia, čo sa bude zajtra diať," dodal.

Slovensko sa podľa Hegera nepripravilo na "neúrodné" roky. Nemecko či ČR podľa jeho slov za posledné roky hospodárili s prebytkami, pričom Slovensko tento benefit nemalo. "Dnes, práve v tých kritických časoch sa ukazuje, ako je dôležité byť v tých dobrých časoch zodpovedný," myslí si minister. Kamenický oponoval, že Slovensko predchádzajúca vláda odovzdávala vo veľmi dobrom ekonomickom stave.

V prípade veľkonočných sviatkov zároveň podľa Kamenického netreba zatvárať krajinu, ale stačí upozorniť ľudí, čo treba robiť. Heger tvrdí, že toto obdobie bude kľúčové, aby SR nestratila výsledky obmedzení z posledných týždňov.

Podľa ministra financií nová vláda urobila dobré opatrenia, spomenul aj odklad splátok v bankách. Toto opatrenie však momentálne podľa Kamenického pre ľudí nie je výhodné, pretože úver viac preplatia a narastie doba splácania. Poukázal na prípad v Česku, keď banka pristúpila k tomu, že počas troch až šiestich mesiacov nebude pýtať pri odklade hypotekárneho úveru úroky. "Toto by som považoval za veľmi ústretový krok a v takomto prípade by som si dokonca vedel predstaviť napríklad aj odpustenie časti bankového odvodu," podotkol Kamenický. Heger zároveň dodal, že nasledujúci týždeň budú oznamovať ďalšie opatrenia.