Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

E. Tomáš: Navrhujeme, aby sa dôchodky valorizovali dvakrát do roka

Na archívnej snímke z 24. mája 2022 nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Tomáš počas rokovania 65. schôdze parlamentu v Bratislave. Foto: TASR/AP

Návrh zákona prináša dve základné zmeny. Tomáš priblížil, že valorizácia dôchodkov sa v súčasnosti odvíja od tzv. dôchodcovskej inflácie za prvý polrok predchádzajúceho roka.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Dôchodky na Slovensku by sa mohli valorizovať dvakrát do roka v prípade, ak by dôchodcovská inflácia dosiahla minimálne 5 %. V novele zákona o sociálnom poistení to navrhujú nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Navrhované zmeny v pondelok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR predstavil poslanec Erik Tomáš.

"Pol milióna dôchodcov žije pod hranicou chudoby a veľká časť z nich sa pod ňu prepadla v tomto roku," upozornil Tomáš, pričom poukázal na prudké zdražovanie. Do parlamentu preto predložili návrh zákona o tzv. automatickom mechanizme valorizácie dôchodkov. Skonštatoval, že návrh podporuje aj Jednota dôchodcov na Slovensku.

Návrh zákona prináša dve základné zmeny. Tomáš priblížil, že valorizácia dôchodkov sa v súčasnosti odvíja od tzv. dôchodcovskej inflácie za prvý polrok predchádzajúceho roka. Navrhuje preto túto dobu predĺžiť na trištvrte roka. Druhá zmena spočíva v tom, aby sa dôchodky nevalorizovali len k 1. januáru, ale aj k 1. júlu v prípade, že za prvý polrok príslušného roka bude dôchodcovská inflácia minimálne na úrovni 5 %.