Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

EasyJet eviduje známky oživenia dopytu

Lietadlá leteckej spoločnosti easyJet, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pokiaľ ide o budúcnosť, aerolínie sú optimistickejšie vzhľadom na rast rezervácií spojený s uvoľňovaním obmedzení.

Londýn 12. októbra (TASR) - Britská letecká spoločnosť easyJet hlási skokový nárast počtu cestujúcich vďaka zmierneniu obmedzení na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

EasyJet v utorok uviedla, že v období október až december zvýšila kapacitu letov na 70 % úrovne pred pandémiou. To je výrazná zmena oproti minulému roku, v ktorom pre obmedzenia súvisiace s ochorením COVID-19 vykázala stratu viac ako 1 miliardu libier (1,18 miliardy eur.

Dopyt po dovolenkách v slnečných destináciách, ako sú Egypt a Turecko, rastie, uviedli aerolínie, ktoré v októbri zvýšili tiež počet letov na Kanárske ostrovy až nad úroveň roku 2019. Zaznamenali tiež viac rezervácií od obchodných cestujúcich. Nízkonákladové aerolínie tak pre cestovateľov, ktorí hľadajú zimné slnko, pridali 100.000 miest na sedenie.

Plán na zvýšenie služieb prichádza po tom, ako spoločnosť v letných mesiacoch zaznamenala výrazný nárast počtu cestujúcich, pričom kapacita za uplynulé tri mesiace dosiahla 58 % úrovne predpandemického roka 2019.

Silný letný rast bol ťahaný najmä dopytom po domácich letoch v Británii a v rámci Európy na vnútorných kontinentálnych linkách easyJet. Ale dopyt po cestách za hranice Spojeného kráľovstva zostal v lete nízky iba na úrovni 32 % roku 2019 pre reštrikcie spojené s návratom zo zahraničia.

V dôsledku pandemických ťažkostí vedenie spoločnosti predpovedá za finančný rok do konca septembra 2021 celkovú stratu v pásme 1,135 až 1,175 miliardy GBP. Výsledky budú známe 30. novembra.

Pokiaľ ide o budúcnosť, aerolínie sú optimistickejšie vzhľadom na rast rezervácií spojený s uvoľňovaním obmedzení.

V priebehu uplynulého štvrťroka (júl až september) spoločnosť easyJet výrazne zvýšila počet liniek, čo znamenalo, že sme boli v lete druhou najväčšou leteckou spoločnosťou v Európe,“ povedal Johan Lundgren, generálny riaditeľ EasyJet. Dodal, že badať oživenie dopytu po krátkych pobytoch v obľúbených mestách aj dopyt po dovolenkách v teplejších destináciách, ako sú Egypt a Turecko.

V snahe posilniť svoje zotavenie z pandémie spustila spoločnosť easyJet v septembri prekvapujúcu emisiu akcií vo výške 1,2 miliardy GBP a odmietla tiež „oportunistickú“ ponuku, o ktorej sa predpokladá, že je za ňou konkurenčná spoločnosť Wizz Air.

Spoločnosť easyJet však upozornila, že vyhliadky sú aj naďalej obmedzené, pretože zákazníci si rezervujú letenky bližšie k dátumu cesty, čo znamená, že nemôže poskytnúť usmernenie na rok 2021/2022.

(1 EUR = 0,84878 GBP)