Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EBOR poskytla Poľsku úver 75 miliónov eur na prvý LNG terminál

Foto: ebrd

Londýn 4. októbra (TASR) - Poľsko dnes urobilo ďalší krok k svojmu cieľu, ktorým je zníženie vysokej závislosti od dovozu plynu z Ruska, keď získalo ďalšiu investíciu na výstavbu svojho prvého LNG terminálu.

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) dnes oznámila, že poskytla poľskej spoločnosti Gaz-System 12-ročný úver v hodnote 75 miliónov eur na výstavbu splyňovacieho terminálu na severozápade Poľska. Ten by mal začať dovážať plyn z Kataru v roku 2014.

"Tento projekt dáva Poľsku šancu prvýkrát získavať tretinu svojich potrieb v oblasti plynu z inej krajiny než z Ruska," povedal výkonný riaditeľ EBOR pre energetiku a prírodné zdroje Riccardo Puliti pre agentúru Reuters. Okrem úveru od EBOR výstavbu finančne podporili aj Európska únia (175 miliónov eur) a Európska investičná banka (150 miliónov eur). Zvyšok potrebnej sumy zabezpečí Gaz-System z vlastných zdrojov.

Poliaci sú presvedčení, že diverzifikácia zdrojov im poskytne lepšiu pozíciu pri vyjednávaniach s ruskou plynárenskou spoločnosťou Gazprom o cenách dodávaného plynu. Tie Gazprom odvodzuje od cien ropy. Aj Puliti dodal, že väčšia konkurencia na trhu s plynom zlepšuje vyjednávaciu pozíciu krajiny na prepracovanie podmienok v rámci dlhodobých kontraktov s ostatnými dodávateľmi.