Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ECB bude asi zvyšovať sadzby ďalej, napriek zmierňovaniu inflácie

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Povedal to v pondelok hlavný ekonóm ECB Philip Lane.

Dublin/Frankfurt nad Mohanom 6. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) bude vo zvyšovaní úrokových sadzieb pokračovať pravdepodobne aj v nasledujúcich mesiacoch, napriek určitým signálom zmierňovania cenových tlakov. Povedal to v pondelok hlavný ekonóm ECB Philip Lane. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Najnovšie informácie o tlakoch zo strany jadrovej inflácie naznačujú, že bude vhodné pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb aj po marcovom zasadnutí centrálnej banky," povedal Lane. Zároveň dodal, že "kalibrácia" budúceho zvyšovania úrokových sadzieb bude závisieť od nových prognóz vývoja ekonomiky, ktoré ECB zverejní na budúci týždeň, ako aj od ďalších ekonomických údajov.

Na riziká vysokej jadrovej inflácie poukázala v týchto dňoch aj šéfka ECB Christine Lagardová. Ako povedala cez víkend pre španielske médiá, jadrová inflácia v eurozóne, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny potravín a pohonných látok, sa bude v najbližšom období pohybovať na vysokej úrovni a môže na nej zotrvať aj po tom, ako celková inflácia zaznamená zmiernenie.