Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ECB je rozhodnutá zabrániť nárastu výnosov dlhopisov krajín eurozóny

Na archívnej snímke symbol eura stojí pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Podľa ECB "pandémia zanechala trvalé zraniteľné miesta v ekonomike eurozóny, ktoré, samozrejme, prispievajú k nerovnomernej transmisii normalizácie našej menovej politiky naprieč jurisdikciami".

Frankfurt nad Mohanom 15. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) je rozhodnutá urýchlene riešiť riziko bezdôvodného nárastu výnosov dlhopisov krajín eurozóny. Týmto spôsobom chce zabrániť opakovaniu dlhovej krízy.

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) sa v stredu nečakane stretla na mimoriadnom zasadnutí, na ktorom rokovala o spôsobe, ako pri postupnej normalizácii menovej politiky čeliť riziku "nerovnomernej transmisie tejto normalizácie". Inak povedané, ECB chce zabrániť prudkému zvýšeniu rizikových prirážok na dlhopisy zadlženejších krajín eurozóny.

Hlavným dôvodom zvolania mimoriadneho zasadnutia Rady guvernérov bolo, že výnosy 10-ročných talianskych štátnych dlhopisov v utorok (14. 6.) vyskočili na 4,27 %, čo bolo najviac od začiatku roka 2014, a dostali sa o 250 bázických bodov nad výnosy referenčných 10-ročných nemeckých dlhopisov.

Rada guvernérov preto nariadila výborom Eurosystému, aby zrýchlili dokončenie návrhu vytvorenia nového "antifragmentačného nástroja". Rada takisto rozhodla, že bude flexibilná pri reinvestícii výnosov z príjmov z portfólia dlhopisov nakúpených v rámci núdzového pandemického programu PEPP tak, aby "zachovala fungovanie transmisného mechanizmu menovej politiky".

Podľa ECB "pandémia zanechala trvalé zraniteľné miesta v ekonomike eurozóny, ktoré, samozrejme, prispievajú k nerovnomernej transmisii normalizácie našej menovej politiky naprieč jurisdikciami".

Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov v stredu padli o 32 bázických bodov na 3,86 %. Euro po rozhodnutí ECB prišlo o väčšinu predchádzajúcich ziskov voči doláru a obchodovalo sa s plusom o 0,1 % po 1,04291 USD.

Neexistuje žiadna predom stanovená akceptovateľná úroveň rizikovej prirážky na dlhopisy jednotlivých krajín eurozóny. Šéf najväčšej talianskej banky Intesa Carlo Messina si myslí, že ekonomické fundamenty odôvodňujú prirážky 100 až 150 bázických bodov na talianske dlhopisy voči referenčným nemeckým dlhopisom.

Riziková prirážka na 10-ročné španielske dlhopisy sa znížila na 127 bázických bodov zo 135 bázických bodov v utorok a na grécke na 271 bázických bodov z 295 bázických bodov.