Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

ECB: K rozšíreniu eurozóny tak skoro zrejme nedôjde

Foto: TASR/AP

Uviedla to Európska centrálna banka (ECB) vo svojej najnovšej Konvergenčnej správe.

Frankfurt nad Mohanom 30. mája (TASR) - K rozšíreniu 17-člennej eurozóny o ďalšie štáty pravdepodobne tak skoro nedôjde. Uviedla to Európska centrálna banka (ECB) vo svojej najnovšej Konvergenčnej správe.

Podľa banky žiadna z ôsmich krajín, ktoré hodnotila, zatiaľ nespĺňa všetky podmienky pre zavedenie eura zakotvené v európskych zmluvách. Ide o Bulharsko, Českú republiku, Lotyšsko, Litvu, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Švédsko.

Spomedzi týchto štátov sú v súčasnosti zapojené do mechanizmu výmenných kurzov (ERM II) iba Lotyšsko a Litva.

Litva by chcela zaviesť euro v roku 2014, ale podľa hodnotiacej správy ECB priemerná miera inflácie od začiatku apríla 2011 do konca marca 2012 sa v oboch pobaltských republikách udržala nad referenčnou hranicou 3,1 %.

Konkrétne, priemerná harmonizovaná miera inflácie za posledných 12 mesiacov dosiahla v Litve 4,1 % a bola tak o 1 percentuálny bod vyššia, ako je limit pre zavedenie eura.

Podmienkou pre vstup do eurozóny totiž je, aby priemerná miera inflácie kandidátskej krajiny neprekročila priemer troch krajín Európskej únie s najnižšiu infláciou o viac ako 1,5 percentuálneho bodu.