Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

ECB minulý týždeň zvýšila nákup dlhopisov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrubé nákupy v rámci núdzového pandemického programu PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) dosiahli v minulom týždni (do 5. marca) 18,2 miliardy eur.

Frankfurt nad Mohanom 9. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) v minulom týždni zvýšila nákup dlhopisov v rámci núdzového pandemického programu. ECB teda zrejme zobrala vážne varovania, že nárast výnosov dlhopisov môže ohroziť zotavenie ekonomiky eurozóny.

Hrubé nákupy v rámci núdzového pandemického programu PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) dosiahli v minulom týždni (do 5. marca) 18,2 miliardy eur. V týždni predtým ich hodnota predstavovala 16,9 miliardy eur, čo bolo najmenej za 4 týždne.

Výnosy nemeckých dlhopisov sa po správe ECB držali v blízkosti denných maxím, pričom výnosy 10-ročných dlhopisov klesli o 5 bázických bodov na -0,33 %. Posilnili sa talianske dlhopisy, pričom ich riziková prirážka voči nemeckým dlhopisom sa znížila o 3 body na 101 bodov.

Vyhliadky na masívne fiškálne stimuly v USA spôsobili minulý mesiac globálny výpredaj dlhopisov, čo vyvolalo obavy medzi niektorými predstaviteľmi eurozóny zo zvýšenia nákladov na obsluhu dlhu. Očakáva sa, že ekonomika eurozóny sa bude zotavovať pomalšie v porovnaní s inými rozvinutými ekonomikami. Dôvodom je, že vysoký počet infekcií novým koronavírusom a pomalé očkovanie nútia vlády, aby dlhšie ponechali v platnosti protiepidemické reštrikcie.

Rada guvernérov ECB tento týždeň dostane aktualizované ekonomické prognózy. Šéfka ECB Christine Lagardová ich predstaví vo štvrtok (11. 3.) na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov.