Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

ECB poprela správy, že odmietla plán Španielska na pomoc Bankii

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hovorkyňa španielskeho ministerstva hospodárstva uviedla, že vláda nekonzultovala svoje plány týkajúce sa Bankie s ECB.

Frankfurt nad Mohanom 30. mája (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) poprela mediálne správy, že odmietla plán Španielska týkajúci sa rekapitalizácie finančného ústavu Bankia prostriedkami ECB. Dodala, že je pripravená radiť pri plánoch na kapitálové injekcie do španielskych bánk.

"V protiklade k dnešným mediálnym správam španielska vláda nekonzultovala svoje plány týkajúce sa rekalitalizácie jednej veľkej banky s Európskou centrálnou bankou a centrálna banka nevyjadrila svoj postoj k jej plánom," uvádza sa v stanovisku ECB. "ECB je pripravená poskytnúť radu pri tvorbe takýchto plánov."

Britský denník Financial Times priniesol informáciu, že ECB považuje plán Madridu na rekapitalizáciu finančného ústavu Bankia, ktorý v piatok (25. 5.) požiadal vládu o 19 miliárd eur, za neprijateľný. Španielsko chcelo poskytnúť potrebné peniaze Bankii prostredníctvom vládnych dlhopisov, ktoré by banka mohla použiť ako zábezpeku za hotovosť od ECB.

Hovorkyňa španielskeho ministerstva hospodárstva dnes uviedla, že vláda nekonzultovala svoje plány týkajúce sa Bankie s ECB a Španielsko s najväčšou pravdepodobnosťou získa peniaze pre banku na trhu.