Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

ECB použije nástroje,ak budú investori tlačiť výnosy z dlhopisov nahor

a snímke žena kráča po moste cez rieku Mohan, vľavo budova Európskej centrálnej banky (ECB) v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Spoločný fiškálny balík bloku na podporu zotavenia jeho ekonomiky v hodnote 750 miliárd eur sa začne rozdeľovať až v júni.

Frankfurt nad Mohanom 31. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) sa nebude zdráhať použiť všetky svoje nástroje, ak sa investori pokúsia vytlačiť výnosy z dlhopisov eurozóny vyššie. Vyhlásila to v stredu prezidentka banky Christine Lagardová.

"Môžu nás testovať, koľko chcú," uviedla v rozhovore pre Bloomberg TV. „V tomto momente máme k dispozícii výnimočné nástroje. A použijeme ich podľa potreby,“ dodala.

ECB tento mesiac zintenzívnila tempo nákupu dlhopisov v rámci svojho núdzového pandemického programu PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), s cieľom obmedziť rast ich výnosov, ktoré by mohlo narušiť zotavovanie hospodárstva regiónu z pandémie nového koronavírusu.

K rastu výnosov z európskych dlhopisov prispelo aj oživenie ekonomiky USA, vďaka pokroku pri očkovaní, a tiež masívny balík fiškálnych stimulov od vlády vo Washingtone.

Naproti tomu eurozóna postupuje pri očkovaní pomalšie a čelí tretej vlne ochorenia COVID-19, čo viaceré krajiny prinútilo sprísniť blokády.

Spoločný fiškálny balík bloku na podporu zotavenia jeho ekonomiky v hodnote 750 miliárd eur sa začne rozdeľovať až v júni.