Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ECB prestala prijímať grécke dlhopisy ako záruku za úvery

Foto: TASR

Európska centrálna banka veľmi rýchlo zareagovala na zníženie ratingu Grécku agentúrou S&P a prestala prijímať grécke dlhopisy.

Frankfurt nad Mohanom 28. februára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) dočasne prestala prijímať grécke dlhopisy ako kolaterál (záruku) za úvery, ktoré poskytuje bankám v eurozóne. Je to reakcia na rozhodnutie agentúry Standard & Poor's zhoršiť Grécku rating na úroveň SD (selective default), čo znamená čiastočnú platobnú neschopnosť. Dôvodom je výmena gréckych dlhopisov, ktoré vlastnia súkromní investori a v rámci ktorej odpíšu viac ako 50 % z ich hodnoty.



ECB tiež oznámila, že finančným ústavom v eurozóne môžu poskytnúť potrebnú likviditu ich centrálne banky v rámci tzv. krízovej pomoci (emergency liquidity assistance, ELA).

Banka tiež spresnila, že grécke dlhopisy nebude prijímať ako kolaterál zhruba do polovice marca, teda do času, keď začne platiť program na zvýšenie záruk za úvery (v hodnote 35 miliárd eur), ktorý lídri eurozóny schválili vlani v júli a potvrdili na októbrovom summite Európskej únie spolu s ostatnými opatreniami na pomoc Grécku v boji s krízou.

"Očakáva sa, že sa tak stane do polovice marca," uviedla ECB vo svojom vyhlásení.