Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Všeobecne sa očakáva, že Európska centrálna banka zatiaľ ponechá kľúčové úrokové sadzby nezmenené.

Frankfurt nad Mohanom 6. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok (7. 3.) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční v čase, keď čelí rastúcemu tlaku na zníženie svojich úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Všeobecne sa očakáva, že ECB zatiaľ ponechá kľúčové úrokové sadzby nezmenené. Svoje rozhodnutie oznámi popoludní o 14.15 h SEČ a prezidentka ECB Christine Lagardová vystúpi s vyhlásením o pol hodiny neskôr. Kľúčová úroková sadzba, za ktorú môžu banky v eurozóne získať nové peniaze od ECB, sa v súčasnosti nachádza na úrovni 4,5 %.

ECB sadzbu od júla 2022 postupne zvýšila desaťkrát po sebe v snahe zvládnuť vysokú infláciu, ktorá miestami dosahovala rekordné hodnoty. Vyššie sadzby zdražujú úvery, čo môže obmedziť dopyt a pôsobiť proti rastu cien. Drahší prístup k financovaniu však predstavuje záťaž pre podniky aj súkromných investorov. Vzhľadom na oslabovanie ekonomiky a klesajúcu infláciu čoraz častejšie zaznievajú hlasy, aby ECB úrokové sadzby opäť znížila.