Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ECB zameria svoju pozornosť na zlé úvery

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

ECB v stredu pri prezentácii svojej výročnej správy o výhľade v sektore uviedla, že banky z eurozóny majú vo všeobecnosti viac kapitálu, ako je potrebné.

Frankfurt nad Mohanom 8. februára (TASR) - Dozorné orgány Európskej centrálnej banky (ECB) sa tento rok zamerajú na zlé úvery po tom, ako zistili, že niektoré banky v eurozóne si na to vyčlenili príliš málo peňazí alebo pomaly reagovali na tento problém. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

ECB v stredu pri prezentácii svojej výročnej správy o výhľade v sektore uviedla, že banky z eurozóny majú vo všeobecnosti viac kapitálu, ako je potrebné. A nárast ich zisku vďaka stúpajúcim úrokovým sadzbám vykompenzoval ekonomické škody spôsobené vojnou na Ukrajine. Banka však upozornia, že to nemusí pokračovať.

"Hoci rastúce úrokové sadzby práve teraz zvyšujú ziskovosť bánk, môžu mať vplyv aj na schopnosť zákazníkov z rôznych portfólií a obchodných línií splácať svoje dlhy," povedal pri zverejnení správy ECB predseda jej rady pre dohľad Andrea Enria.

ECB už vyzvala na zvýšenie kapitálu 24 bánk, ktorých rezervy na nesplácané úvery zaostali za očakávaniami, a žiada ich, aby dieru vo financiách tento rok odstránili. Centrálna banka podľa správy zistila "pretrvávajúce nedostatky pri kontrole rizika" najmä v tom, ako klasifikovať úvery, ktorým hrozí, že nebudú splatené.

Enria zdôraznil tiež, že slabou stránkou mnohých bánk je riadenie, pričom poukázal na nedostatočné skúsenosti v oblasti informačných technológií a nezávislosť členov predstavenstva. Absencia "zdravej kultúry riešenia problémov a slabé rozhodovacie postupy" tak podľa neho bránia efektívnemu a strategickému riadeniu.

ECB stanovila svoju vlastnú kapitálovú požiadavku, známu ako Pilier 2, pre banky na úrovni 1,1 % ich rizikových aktív, čo je nezmenené v porovnaní s minulým rokom.

Len jedna banka podľa najnovšej správy zaostáva za požiadavkou ECB a jej tzv. kapitálovým usmernením, ktoré nie je záväzné. Minulý rok ich bolo šesť.