Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ECB zlepšila odhad rastu ekonomiky eurozóny v roku 2017

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka upravila na budúci rok odhad rastu ekonomiky eurozóny, ako aj vývoja spotrebiteľských cien smerom nahor, ale len minimálne.

Frankfurt nad Mohanom 8. decembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) upravila na budúci rok odhad rastu ekonomiky eurozóny, ako aj vývoja spotrebiteľských cien smerom nahor, ale len minimálne. Ako uviedol prezident ECB Mario Draghi, rast cien by sa mal mierne zrýchliť, napriek tomu však nedosiahne v roku 2019 očakávanú úroveň tesne pod 2 %.

Draghi uviedol, že ECB predpokladá v tomto a budúcom roku rast ekonomiky eurozóny na úrovni 1,7 %. V prípade roku 2017 to znamená mierne zlepšenie prognózy, keďže v predchádzajúcom odhade zo septembra stanovila banka budúcoročný rast na úrovni 1,6 %.

Prognózu na rok 2018 ponechala podobne ako v prípade tohto roka nezmenenú, čo znamená, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny by sa mal mierne spomaliť na 1,6 %. Banka zároveň prvýkrát zverejnila odhad vývoja ekonomiky na rok 2019, pričom predpokladá udržanie tempa rastu na úrovni 1,6 %.

Spotrebiteľské ceny by mali tento rok vzrásť o 0,2 %, uviedol prezident ECB. To znamená potvrdenie odhadu zo septembra. Miernu zmenu v prognóze urobila ECB v prípade budúceho roka, keď namiesto o 1,2 % očakáva rast spotrebiteľských cien o 1,3 %. V roku 2018 by sa rast cien mal zrýchliť na 1,5 %, čo znamená mierne zhoršenie odhadu oproti septembrovej prognóze. Vtedy ECB odhadovala rast spotrebiteľských cien v roku 2018 na úrovni 1,6 %.

Čo sa týka prvého odhadu na rok 2019, ECB očakáva, že spotrebiteľské ceny v danom roku vzrastú o 1,7 %. Miera inflácie tak nedosiahne stanovený inflačný cieľ, ktorý banka určila na úrovni tesne pod 2 %, napriek bezprecedentným menovým stimulom určeným na oživenie ekonomiky a podporu inflácie.