Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka zlepšila ekonomické prognózy eurozóny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Riziká ohrozujúce ekonomické vyhliadky eurozóny sú podľa ECB vo veľkej miere vyvážené.

Frankfurt nad Mohanom 10. júna (TASR) - Ekonomické vyhliadky eurozóny sa podľa Európskej centrálnej banky (ECB) výrazne zlepšili. Dôvodom je klesajúci počet infikovaných novým koronavírusom a zotavovanie globálnej ekonomiky.

ECB aktuálne počíta v tomto roku s nárastom hrubého domáceho produktu eurozóny o 4,6 %. Ešte v marci očakávala expanziu len o 4 %. Predpoveď na rok 2022 sa zvýšila na 4,7 % zo 4,1 %. V roku 2023 naďalej očakáva nárast o 2,1 %.

Inflácia by podľa novej prognózy mala tento rok dosiahnuť až 1,9 % (marcová predpoveď 1,5 %). V roku 2022 ECB počíta s nárastom spotrebiteľských cien o 1,5 % (1,2 %) a v roku 2023 naďalej s infláciou na úrovni 1,4 %.

Inflačný cieľ ECB je stanovený v strednodobom horizonte na úrovni blízkej, ale nižšej ako 2 %.

Riziká ohrozujúce ekonomické vyhliadky eurozóny sú podľa ECB vo veľkej miere vyvážené. Na jednej strane sa dá počítať s ešte prudším zotavením z dôvodu zlepšenia vyhliadok globálneho dopytu a nečakane rýchleho zníženia úspor domácností po zrušení sociálnych a cestovných reštrikcií. Na druhej strane pokračujúca pandémia, vrátane rozšírenia mutácií nového koronavírusu, a jej negatívny vplyv na ekonomiku a podmienky financovania naďalej ohrozujú expanziu.