Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ECB zrejme spomalí tempo sprísňovania menovej politiky

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Kľúčová sadzba na hlavné refinančné operácie sa nachádza na úrovni 2 %, sadzba na jednodňové refinančné operácie na 2,25 % a depozitná sadzba na 1,50 %.

Dublin 5. decembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) tento mesiac zrejme zvýši úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu a spomalí tempo sprísňovania menovej politiky, uviedol člen Rady guvernérov Gabriel Makhlouf. Inflácia sa totiž v novembri spomalila prvýkrát za 1,5 roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Makhlouf povedal novinárom v Dubline, že Rada guvernérov sa zrejme nakoniec dohodne na zvýšení sadzieb o 50 bázických bodov, čo je podľa neho minimum nevyhnutné na postupné zníženie tempa rastu spotrebiteľských cien smerom k inflačnému cieľu. Počíta však s ďalším sprísňovaním menovej politiky na nasledujúcich zasadnutiach Rady guvernérov.

"Musíme byť otvorení myšlienke zvýšenia hlavných úrokových sadzieb do reštriktívneho pásma," uviedol guvernér írskej centrálnej banky. "Zatiaľ je predčasné, aby sme hovorili o cieľovej úrovni úrokových sadzieb v situácii nadmernej neistoty."

Rada guvernérov ECB na svojich dvoch predchádzajúcich zasadnutiach zvýšila úrokové sadzby vždy o 75 bázických bodov. Kľúčová sadzba na hlavné refinančné operácie sa nachádza na úrovni 2 %, sadzba na jednodňové refinančné operácie na 2,25 % a depozitná sadzba na 1,50 %.

Podľa posledných vyjadrení predstaviteľov ECB je čoraz viac z nich otvorených myšlienke spomalenia tempa sprísňovania menovej politiky, čo podporilo očakávania, že Rada guvernérov na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 14. a 15. decembra, rozhodne o zvýšení úrokových sadzieb o 50 bázických bodov.