Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ECB: Zrýchlenie inflácie je prechodné, nie je dôvod zvyšovať sadzby

Na archívnej snímke symbol eura z 5. júna 2014 stojí pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

ECB teraz musí zvážiť, ako a kedy rekalibruje svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku. Zotavovanie ekonomiky z koronakrízy sa totiž zrýchľuje, mnohé firmy a domácnosti však naďalej potrebujú podporu.

Frankfurt nad Mohanom/Viedeň 20. júna (TASR) - Inflačné prognózy počítajú so zvoľnením tempa rastu cien po roku 2021, čo signalizuje, že aktuálne nie je vhodná doba na zvyšovanie sadzieb v eurozóne, uviedol člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Robert Holzmann.

Sadzby sa budú musieť zvýšiť, ak sa inflácia bude trvalo blížiť k 2 %, povedal guvernér rakúskej centrálnej banky v rozhovore pre Der Kurier. Poukázal však na inflačné prognózy ECB, podľa ktorých sa tempo rastu spotrebiteľských cien na budúci rok spomalí na 1,5 % a v roku 2023 na 1,4 % z 1,9 % v tomto roku.

Tento inflačný výhľad podľa Holzmanna znamená, že ECB nemá príležitosť na zvyšovanie sadzieb, čo sa však môže v dlhodobejšom horizonte zmeniť.

ECB teraz musí zvážiť, ako a kedy rekalibruje svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku. Zotavovanie ekonomiky z koronakrízy sa totiž zrýchľuje, mnohé firmy a domácnosti však naďalej potrebujú podporu. Predstavitelia ECB zatiaľ tvrdia, že zvýšenie inflácie je len dočasné a nie je dôvod obávať sa.