Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

ECB zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu na 3,50 %

Na snímke prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová počas tlačovej konferencie vo Frankfurte vo štvrtok 16. marca 2023. Foto: TASR/AP

Banka tak zotrvala na pôvodných plánoch, napriek najnovším otrasom na finančných trhoch.

Frankfurt nad Mohanom 16. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) zvýšila vo štvrtok úrokové sadzby podľa pôvodných plánov o 50 bázických bodov. K výraznému posunu sadzieb nahor pristúpila napriek najnovším otrasom na finančných trhoch, v dôsledku ktorých niektorí analytici očakávali, že by tempo zvyšovania sadzieb mohla zmierniť. Rozhodnutie ECB pôvodný postoj nemeniť znamená, že depozitná sadzba sa dostala na najvyššiu úroveň za viac než 14 rokov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters, AFP a DPA.

Úroková sadzba hlavných refinančných operácií sa tak na základe rozhodnutia ECB zvyšuje z 3 % na 3,50 %. Sadzba jednodňových refinančných operácií sa posúva na 3,75 % a depozitná sadzba na 3 %. V prípade depozitnej sadzby je to najvyššia úroveň od konca roka 2008. Dôvodom je naďalej vysoká inflácia, ktorá inflačný cieľ banky na úrovni 2 % bude podľa jej odhadov prekonávať aj v roku 2025.

Niektorí analytici a investori pritom ešte vo štvrtok ráno očakávali, že banka bude vzhľadom na súčasné otrasy na trhoch v dôsledku pádu bánk v USA a problémov Credit Suisse postupovať opatrnejšie. Mnohí počítali s rastom úrokových sadzieb iba o 25 bázických bodov.

Pre ECB je však naďalej kľúčová inflácia, ktorá je vyššia než počas predchádzajúcich kríz, aj keď banka svoju prognózu na roky 2023 a 2024 oproti predchádzajúcemu odhadu zmiernila. ECB odhaduje v tomto roku infláciu na 5,3 %, zatiaľ čo pôvodne počítala s mierou inflácie na úrovni 6,3 %. V roku 2024 by sa tempo rastu spotrebiteľských cien malo zmierniť na 2,9 % oproti 3,4-percentnej inflácii, s ktorou ECB počítala pôvodne.

Následne v roku 2025 by inflácia mala dosiahnuť 2,1 %. To znamená, že aj v roku 2025 bude ešte stále nad inflačným cieľom banky. Ako ECB dodala, tieto prognózy finalizovala ešte pred nástupom súčasných otrasov na finančných trhoch.

Čo sa týka terajších problémov v bankovom sektore, ECB uviedla, že finančný systém eurozóny je na tom najlepšie za posledné roky, čo platí tak pre kapitál, ako aj pre likviditu, aj oblasť ziskov. Napriek tomu však dodala, že "Rada guvernérov monitoruje súčasné napätie na trhu veľmi pozorne a v prípade potreby je pripravená reagovať s cieľom udržať cenovú a finančnú stabilitu v eurozóne".


ECB zlepšila odhad vývoja ekonomiky eurozóny v tomto roku



Európska centrálna banka (ECB) zlepšila vo štvrtok prognózu vývoja ekonomiky eurozóny v tomto roku a oproti pôvodnému odhadu očakáva dvojnásobne vyššie tempo rastu. K zlepšeniu prognózy podľa banky čiastočne prispelo zníženie cien energií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Zatiaľ čo pôvodne počítala s rastom iba o 0,5 %, teraz očakáva, že ekonomika eurozóny v roku 2023 vzrastie o 1 %.

Ako banka uviedla, za pozitívnejším odhadom sú "klesajúce ceny energií a väčšia odolnosť ekonomiky voči náročnému externému prostrediu". V rokoch 2024 a 2025 počíta so zrýchlením rastu, nový odhad je však horší než ten predchádzajúci.

Zatiaľ čo pôvodne ECB očakávala na budúci rok rast na úrovni 1,9 %, teraz počíta s tým, že ekonomika vzrastie o 1,6 %. Podobne zhoršila aj odhad na rok 2025, a to z pôvodne udávaného rastu o 1,8 % na rovnaké tempo ako v roku 2024, teda 1,6 %.