Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ECB zvýšila úrokové sadzby o 50 bázických bodov

Na archívnej snímke z 9. marca 2022 Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). Foto: TASR/AP

Úroková sadzba hlavných refinančných operácií tak s účinnosťou od 8. februára 2023 vzrastie na 3,00 %.

Frankfurt nad Mohanom 2. februára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami sprísnila menovú politiku a signalizovala, že bude pokračovať vo výraznom zvyšovaní úrokových sadzieb.

Rada guvernérov zvýšila hlavné úrokové sadzby o 50 bázických bodov. Úroková sadzba hlavných refinančných operácií tak s účinnosťou od 8. februára 2023 vzrastie na 3,00 %, sadzba jednodňových refinančných operácií na 3,25 % a depozitná sadzba na 2,50 %.

Rada guvernérov tiež uviedla, že bude "rovnomerným tempom pokračovať vo výraznom zvyšovaní úrokových sadzieb a udržiavať ich na hladine, ktorá je dostatočne reštriktívna na zabezpečenie včasného návratu inflácie na úroveň jej strednodobého dvojpercentného cieľa".

Rada guvernérov tiež rozhodla o znižovaní objemu cenných papierov, ktoré EC získala v rámci programu nákupu cenných papierov (APP). V súlade decembrovým oznámením sa portfólio APP bude od začiatku marca do konca júna 2023 znižovať v priemere o 15 miliárd eur mesačne a následné tempo jeho redukcie sa bude určovať priebežne.