Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ECB:Ročné inflačné očakávania spotrebiteľov v eurozóne stúpli na 5,4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Inflačné očakávania sa zvýšili aj napriek tomu, že spotrebitelia boli v októbri pesimistickejší čo sa týka rastu ekonomiky aj zamestnanosti.

Frankfurt nad Mohanom 7. decembra (TASR) - Inflačné očakávania spotrebiteľov v eurozóne pre najbližší rok sa v októbri zvýšili a 3-ročné očakávania stagnovali na úrovni výrazne na dvojpercentným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB).

Medián 1-ročných inflačných očakávaní v októbri vzrástol na 5,4 % z 5,1 % v septembri, uviedla ECB vo svojej mesačnej správe. Päťročné očakávania zostali na úrovni 3 %.

Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v tomto roku prudko zrýchlilo z dôvodu raketového zdraženie energií a potravín. Medziročná miera inflácie dosiahla v októbri rekordných 10,6 % a v novembri klesla na 10 %. Na začiatku budúceho roka sa očakáva len mierne spomalenie tempa rastu cien, dezinflácia by sa potom mala zrýchliť v druhej polovici roka.

Inflačné očakávania sa zvýšili aj napriek tomu, že spotrebitelia boli v októbri pesimistickejší čo sa týka rastu ekonomiky aj zamestnanosti. Rastové očakávania na najbližších 12 mesiacov klesli na -2,6 % z -2,4 %. Spotrebitelia tiež počítajú s vyššou nezamestnanosťou a s tým, že rast ich platov bude zaostávať za infláciou.