Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

EDF rokuje s čínskymi investormi o výstavbe elektrárne v Hinkley Point

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Projekt výstavby dvoch reaktorov EPR navrhnutých francúzskou firmou Areva v hodnote 16 miliárd GBP bol ohlásený v októbri 2013.

Paríž 18. októbra (TASR) - Francúzsky energetický koncern EDF verí, že v najbližších dňoch oznámi dohodu s čínskymi investormi týkajúcu sa výstavby atómovej elektrárne v Hinkley Point v Británii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Šéf EDF Jean-Bernard Levy uviedol, že koncern je vo finálnom štádiu rokovaní s čínskymi partnermi. Dodal však, že nechce predbiehať, čo sa stane v utorok a stredu (20. a 21. 10.) počas návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Británii. "Ak všetko pôjde dobre, budeme môcť v najbližších dňoch ohlásiť dôležitú novinku: prvú novú atómovú elektráreň v Európe od nehody vo Fukušime," povedal Levy v rozhovore pre televíziu iTELE.

Levy obhajoval cenu 92 GBP (125 eur) za megawatthodinu, ktorú bude britská vláda garantovať 35 rokov. "Británia nám nedáva garancie, aby nám urobila láskavosť, ale pretože Hinkley Point bude dodávať elektrinu 24 hodín denne 60 rokov. Bezpečnosť dodávok má svoju hodnotu."

Projekt výstavby dvoch reaktorov EPR navrhnutých francúzskou firmou Areva v hodnote 16 miliárd GBP bol ohlásený v októbri 2013. Avšak finančné problémy Arevy a dlhé posuny výstavby reaktorov EPR vo Francúzsku a Fínsku spôsobili meškanie britského projektu.

Levy nešpecifikoval, aký veľký podiel na projekte by mali mať čínski investori. Pôvodne sa počítalo, že China General Nuclear Corporation (CGN) a China National Nuclear Corporation (CNNC) budú mať v projekte spoločný podiel 30 až 40 %.

"Počítame s alianciou so spoločnosťou CGN, ktorá je naším partnerom v Číne už vyše 30 rokov," uviedol Levy bez toho, aby spomenul CNNC.

Podľa Levyho EDF do konca budúceho roka finalizuje dohodu o kúpe 51-% podielu v divízii reaktorov Areva NP. Zdroj oboznámený so záležitosťou tento mesiac povedal pre agentúru Reuters, že francúzska vláda chce, aby EDF a Areva mali v reaktorovej divízii Areva NP spoločne 66 %, pričom EDF by malo vlastniť 51 % a Areva 15 %, a koncern EDF by mal nájsť jedného alebo viacej partnerov pre zvyšných 34 %.