Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EDF získa za odstavenie atómovej elektrárne odškodné 400 miliónov eur

Francúzska jadrová elektráreň Fessenheim Foto: TASR/AP

Jeden z dvoch reaktorov je od polovice júna do odvolania odstavený, keďže dozorný úrad zrušil platnosť kontrolného certifikátu.

Paríž/Fessenheim 24. augusta (TASR) - Francúzska vláda a energetický podnik EDF sa dohodli na odškodnení za odstavenie atómovej elektrárne vo Fessenheime. Koncern má podľa agentúry AFP dostať minimálne 400 miliónov eur, v prvej tranži získa 100 miliónov eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Základné črty dohody zverejnil EDF koncom júla. Prvá pevne stanovená tranža má pokryť fixné náklady, ktoré sa spájajú s odstavením elektrárne. Ďalšie peniaze majú pokryť pokles zisku spoločnosti.

Fessenheim sa nachádza na hranici Francúzska a nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko a o bezpečnosti tejto najstaršej francúzskej atómovej elektrárni sa vedú spory už dlhé roky. Zatiaľ nie je jasné, kedy definitívne prestane pracovať, pôvodne sa uvažovalo o roku 2018. Jeden z dvoch reaktorov je od polovice júna do odvolania odstavený, keďže dozorný úrad zrušil platnosť kontrolného certifikátu.