Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Fond finančnej stability nebude žiadať od Grécka hneď splatiť dlh

Grécky minister financií Janis Varufakis Foto: TASR/AP

Dlh Grécka voči fondu dosahuje 130,9 miliardy eur.

Brusel 3. júla (TASR) - Európsky fond finančnej stability (EFSF) dnes oznámil, že nebude od Grécka žiadať okamžité splatenie záväzkov, ktoré Grécko voči fondu má, no zároveň mu neplánuje ani jeho dlh odpustiť. Fond sa rozhodol pre tretiu možnosť, ktorá mu dáva právo konať v neskoršom období. Dôvodom aktivity EFSF je skutočnosť, že Grécko sa nezaplatením dlhu voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF) dostalo podľa EFSF do stavu defaultu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA i server enikos.gr.

EFSF, ktorý je najväčším veriteľom Grécka, má v prípade defaultu krajiny tri možnosti. Môže dlh odpustiť, môže žiadať okamžité splatenie záväzkov alebo si uplatní právo na konanie v neskoršom termíne. Šéf fondu Klaus Regling sa rozhodol odporučiť Rade EFSF tretiu možnosť, ktorá ale znamená, že fond si ponecháva otvorené všetky možnosti, a teda aj možnosť požadovať uhradenie dlhov pred lehotou splatnosti.

Požiadavka na okamžité splatenie dlhov by znamenala okamžitý bankrot Grécka a obrovské finančné straty pre ostatné krajiny eurozóny. Dlh Grécka voči EFSF dosahuje 130,9 miliardy eur.

"Táto udalosť (default) je dôvodom na veľké znepokojenie," povedal šéf EFSF Klaus Regling. "Znamená to porušenie prísľubu Grécka plniť si finančné záväzky voči všetkým veriteľom, čo otvára dvere vážnym dôsledkom pre grécku ekonomiku a obyvateľstvo," povedal Regling v súvislosti s nesplatením dlhu takmer 1,6 miliardy eur voči MMF do stanoveného termínu. Tým bol 30. jún. Zároveň dodal, že ďalšie kroky bude EFSF úzko koordinovať s krajinami eurozóny, Európskou komisiou a MMF.

Rozhodnutie EFSF padlo iba dva dni pred referendom v Grécku o prijatí podmienok finančnej pomoci zo strany medzinárodných veriteľov. Vláda podmienky odmietla a vyzýva Grékov, aby v referende rovnako povedali "nie". To ale podľa predstaviteľov eurozóny situáciu Grécka ešte zhorší.