Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

EIB podporila 40 mil. eur nemeckú firmu s inovatívnou liečbou rakoviny

Foto: detuschebank.ge

Liečba rakoviny patrí medzi priority novej eurokomisie pod vedením Ursuly von der Leyenovej. Exekutíva EÚ minulý týždeň spustila verejnú konzultáciu v prospech Európskeho plánu boja proti rakovine.

Brusel 12. februára (TASR) - Európska investičná banka (EIB) poskytla 40 miliónov eur nemeckej spoločnosti Isotopen Technologien München (ITM). Uvedená suma je určená na podporu inovatívnej liečby rakoviny. V utorok (11.2.) to oznámila Európska komisia (EK). Investícia má slúžiť na výskum a vývoj terapií zameraných na rôzne druhy rakoviny, ako sú neuroendokrinné nádory a kostné metastázy.

Liečba rakoviny patrí medzi priority novej eurokomisie pod vedením Ursuly von der Leyenovej. Exekutíva EÚ minulý týždeň spustila verejnú konzultáciu v prospech Európskeho plánu boja proti rakovine.

EIB v rámci svojho Investičného plánu pre Európu podporuje vysoko inovatívne projekty, ktoré majú veľký potenciál aj pre rozvoj liečby rakoviny. Finančná podpora bude zrealizovaná cez Európsky fond pre strategické investície (EFSI).

Výskumné a vývojové činnosti nemeckej firmy ITM sa zameriavajú na vývoj liečby rakovinových ochorení, pre ktoré zatiaľ existujú iba obmedzené možnosti liečby. "Naše financovanie podporí a urýchli vývoj a uvedenie na trh výrobkov, pri ktorých sa očakáva, že zlepšia životy tisícov pacientov," priblížil podpredseda EIB Ambroise Fayolle, ktorý je zodpovedný za operácie banky v Nemecku a za EFSI.

Komisia pripomenula, že firma ITM od svojho založenia v roku 2004 má overené výrobné postupy a širokú globálnu sieť dodávateľov pre vývoj novej generácie cielenej diagnostiky a liečby rakoviny. Firma vyvinula vlastnú sériu cielených liečebných postupov v rôznych štádiách klinického vývoja, ktoré sa zaoberajú viacerými typmi rakoviny, ako sú napríklad neuroendokrinné nádory či kostné metastázy.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)