Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EK obvinila Železničnú spoločnosť Slovensko z bránenia pri inšpekcii

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

EK vykonala inšpekcie v priestoroch ZSSK v júni 2016. Komisia mala podozrenie, že ZSSK mohla uzavrieť zmluvy namierené proti konkurencii.

Brusel 25. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) informovala Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) o svojom predbežnom stanovisku, že v júni 2016 bránila tomuto orgánu EÚ v inšpekcii, keď mu poskytla nesprávne informácie a zmazala údaje z jedného laptopu. Informoval o tom portál europa.eu.

"V prípade, že z našej strany prebieha vyšetrovanie, sú spoločnosti povinné poskytnúť nám presné informácie. To isté platí aj o inšpekciách. Je neprípustné, aby (spoločnosti) akýmkoľvek spôsobom manipulovali s požadovanými údajmi. Takýto postup by predstavoval ohrozenie integrity a efektívnosti vyšetrovania. Je nevyhnutné zabezpečiť, aby spoločnosti postupovali v súlade s našimi predpismi," uviedla na margo inšpekcie v Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová.

EK vykonala inšpekcie v priestoroch ZSSK v júni 2016. Komisia mala podozrenie, že ZSSK mohla uzavrieť zmluvy namierené proti konkurencii, ktorých cieľom bolo neumožniť vstup na trh konkurenčnému železničnému osobnému prepravcovi, čo je v rozpore s európskym právom hospodárskej súťaže (článok 101 Zmluvy o fungovaní EÚ), uvádza sa v tlačovej správe EK.

Podľa EK mohla ZSSK brániť inšpekcii viacerými spôsobmi vrátane neposkytnutia požadovaných údajov z prenosného počítača jedného z jej zamestnancov a umožnila vykonať na ňom "reinštaláciu", čo viedlo k "nezvratnej" strate, údajov, ktoré v ňom boli uložené.

EK dospela k predbežnému názoru, že toto správanie zo strany ZSSK by mohlo byť v rozpore s jej povinnosťou vyhovieť v súlade s Nariadením Rady 1/2003 o vykonávaní pravidiel hospodárskej súťaže, píše sa v tlačovej správe EK.