Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Európska komisia poskytne fiškálnu flexibilitu na boj s koronavírusom

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (uprostred), eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová (vľavo) a eurokomisár pre ekonomiku, ktorá pracuje pre ľudí Valdis Dombrovskis (vpravo) počas tlačovej konferencie v sídle EÚ v Bruseli 13. marca 2020. Európska únia (EÚ) poskytne členským štátom "maximálnu flexibilitu" v rozpočtovej oblasti, uviedla šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. To by malo vládam umožniť zvýšiť výdavky a podporu aj za hranice normálnych pravidiel, aby pomohli pri boji s nákazou koronavírusom a jej ekonomickými dôsledkami. Foto: TASR/AP

V prípade prepadu ekonomiky chce Európska komisia pozastaviť platnosť európskych fiškálnych pravidiel.

Brusel 13. marca (TASR) – Európska únia poskytne členským štátom "maximálnu flexibilitu" v rozpočtovej oblasti, uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. To by malo vládam umožniť zvýšiť výdavky a podporu aj za hranice normálnych pravidiel, aby pomohli pri boji s nákazou koronavírusom a jej ekonomickými dôsledkami.

"Tento šok je dočasný, ale musíme spolupracovať, aby sme zabezpečili, že bude čo najkratší a čo najmenší," povedala Leyenová. Dodala, že preto je potrebné prijať stratégiu, ktoré povzbudí členské štáty a umožní im, aby zrealizovali všetky nevyhnutné opatrenia.

V prípade prepadu ekonomiky chce EK pozastaviť platnosť európskych fiškálnych pravidiel, uviedol podpredseda EK Valdis Dombrovskis.