Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia povolila Nemecku vyplatiť spoločnosti RWE 2,6 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: Andrej Galica

Vyšetrovanie preukázalo, že platby sú v súlade s pravidlami Európskej únie o poskytovaní štátnej pomoci, uviedla Komisia.

Brusel 11. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok schválila kompenzáciu vo výške 2,6 miliardy eur, ktorú nemecká vláda vyplatila energetickej spoločnosti RWE za predčasné odstavenie uhoľných elektrární. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Vyšetrovanie preukázalo, že platby sú v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) o poskytovaní štátnej pomoci, uviedla Komisia. Podporou postupného ukončenia prevádzky elektrární, spaľujúcich hnedé uhlie, nemecká vláda podľa Bruselu prispieva k dekarbonizácii hospodárstva v súlade s cieľom Únie stať sa do roku 2050 uhlíkovo neutrálnou. Nemecko plánuje do roku 2038 postupne ukončiť výrobu elektriny z uhlia.

Súčasný stredoľavicový vládny kabinet kancelára Olafa Scholza si v rámci koaličnej dohody predsavzal zastaviť využívanie uhla ešte skôr, "v ideálnom prípade" už v roku 2030. Na podporu skorého zatvorenia hnedouhoľných baní plánuje Berlín vyplatiť ich prevádzkovateľom miliardové kompenzácie. Komisia dospela k záveru, že hoci platby pre RWE predstavujú štátnu pomoc, sú nevyhnutné na to, aby sa umožnilo zatvorenie uhoľných elektrární, a zároveň sú nižšie, ako odhadovaná hodnota ušlého budúceho zisku.