Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EK predložila návrh rozpočtu EÚ na rok 2024 vo výške 189 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Návrh rozpočtu ako prioritu vníma zelené a digitálne výdavky, aby sa Európa stala odolnejšou a pripravenejšou na budúcnosť.

Brusel 7. júna (TASR) - Európska komisia (EK) navrhla v stredu ročný rozpočet EÚ na rok 2024 vo výške 189,3 miliardy eur (v záväzkoch), ktorý chce doplniť odhadom 113 miliardami eur v platbách na granty v rámci ozdravného nástroja EÚ budúcej generácie (NGEU).

Návrh rozpočtu ako prioritu vníma zelené a digitálne výdavky, aby sa Európa stala odolnejšou a pripravenejšou na budúcnosť.

Pre vojnu na Ukrajine bol rozpočet EÚ prispôsobený na podporu Ukrajiny a členských štátov EÚ hostiacich utečencov, avšak jeho možnosti sa vyčerpali. Komisia posúdi budúcu podporu Ukrajine v súvislosti s nadchádzajúcou revíziou jej dlhodobého rozpočtu na roky 2021 – 2027.

Na spoločnú poľnohospodársku politiku EK navrhla 53,8 miliardy eur a 1,1 miliardy na Európsky fond pre námorníctvo, rybné hospodárstvo a akvakultúru, pre posilnenie odolnosti agropotravinárskeho a rybárskeho sektora.

Na regionálny rozvoj a súdržnosť dá 47,9 miliardy eur, vrátane infraštruktúry podporujúcej zelenú transformáciu.

Na podporu partnerov a záujmov EÚ vo svete vyčlenila 15,8 miliardy eur - 11,4 miliardy eur v rámci nástroja susedstva, rozvoja a medzinárodnej spolupráce – Globálna Európa, 2,1 miliardy na nástroj predvstupovej pomoci a 1,7 miliardy na humanitárnu pomoc.

Na výskum a inovácie EK navrhla 13,6 miliardy eur, z toho 12,8 miliardy eur na výskumný program Horizont Európa. Návrh zahŕňa aj financovanie zákona o európskych čipoch.

Na európske strategické investície pôjde 4,6 miliardy eur - 2,7 miliardy eur na Nástroj na prepájanie Európy, 1,3 miliardy eur na program Digitálna Európa a 348 miliónov eur na program InvestEU na priority ako výskum a inovácie, zelený a digitálny prechod, zdravotníctvo a strategické technológie.

Výdavky určené na vesmírne aktivity sú vo výške 2,1 miliardy eur, najmä na Európsky vesmírny program.

V prospech ľudí a sociálnej súdržnosti je vyčlenených 10,3 miliardy eur, z toho 3,96 miliardy eur na rastúce náklady na pôžičky pre NGEU, 3,7 miliardy eur na program Erasmus+, 332 miliónov eur na podporu umelcov a tvorcov v celej Európe a 215 miliónov eur na presadzovanie spravodlivosti, práv a hodnôt.

Na životné prostredie a opatrenia v oblasti klímy pôjde 2,4 miliardy eur, z toho 745 miliónov eur na program LIFE a 1,5 miliardy eur na Fond spravodlivej transformácie.

Na ochranu hraníc pôjde 2,2 miliardy eur, z toho 1,1 miliardy eur na Fond integrovaného riadenia hraníc a 874 miliónov eur na Frontex.

Výdavky súvisiace s migráciou majú podobu 1,7 miliardy eur, z toho 1,5 miliardy eur na podporu migrantov a žiadateľov o azyl.

Na riešenie výziev v oblasti obrany pôjde 1,6 miliardy eur, z toho 638 miliónov eur na podporu rozvoja spôsobilostí a výskumu, 241 miliónov eur na podporu vojenskej mobility, 260 miliónov eur na nový nástroj krátkodobej obrany a 343 miliónov eur na podporu výroby munície.

Na zabezpečenie fungovania jednotného trhu je určených 947 miliónov eur - 602 miliónov eur na program jednotného trhu a 200 miliónov eur na prácu v oblasti boja proti podvodom, zdaňovaniu a ciel.

Na program EU4Health je vydelených 754 miliónov eur a 230 miliónov eur na mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU).

Na bezpečnosť EK vyčlenila 726 miliónov eur, z toho 315 miliónov eur na Fond pre vnútornú bezpečnosť, ktorý bojuje proti terorizmu, radikalizácii, organizovanému zločinu a počítačovej kriminalite.

Na zabezpečenie satelitného pripojenia v rámci nového programu Union Secure Connectivity Program pôjde 213 miliónov eur.

K návrhu EK sa musia vyjadriť členské štáty a europarlament, ktoré určia jeho konečnú podobu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)