Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EK predstavila balík opatrení na ochranu pred rastom cien energií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Balík nástrojov, ktorý predstavila EK, obsahuje aj opatrenia proti kolísaniu cien v budúcnosti.

Brusel 13. októbra (TASR) - Podľa Európskej komisie (EK) je potrebné urýchlene prijať opatrenia na ochranu domácností a firiem v Európe pred razantným nárastom cien energií. Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová v stredu predstavila balík nástrojov, ktoré môžu členské štáty Európskej únie (EÚ) použiť bez porušenia pravidiel hospodárskej súťaže.

Medzi opatrenia, ktoré EK navrhuje, patria napríklad priame platby, daňové úľavy a subvencie pre malé firmy. Komisia však uvažuje aj o strednodobých reformách, ktoré by z dlhodobého hľadiska zvýšili odolnosť európskeho energetického trhu.

"Musíme podporiť na ochranu odkázaných občanov aj európske firmy, kým sa dostaneme z pandémie," uviedla Simsonová. "Komisia pomáha členským štátom, aby okamžite prijali opatrenia na zmiernenie následkov pre občanov a firmy počas tejto zimy."

Balík nástrojov, ktorý predstavila EK, obsahuje aj opatrenia proti kolísaniu cien v budúcnosti. Komisia chce napríklad preskúmať možnosť spoločného nákupu plynu, spoločných rezerv plynu, rovnako ako vybudovanie európskeho energetického trhu. Lídri členských štátov budú diskutovať o strednodobých opatreniach balíka na samite EÚ na konci budúceho týždňa.