Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EK schválila eurofondy na modernizáciu trate pri Púchove

Úsek má byť do apríla 2015 zmodernizovaný na maximálnu rýchlosť 160 kilometrov za hodinu.

Bratislava 18. júna (TASR) - Ďalší úsek modernizujúcej sa železničnej trate medzi Novým Mestom nad Váhom a Púchovom bude preplatený z eurofondov. Európska komisia (EK) schválila nenávratný finančný príspevok na úpravu takmer deväťkilometrovej trate z Beluše po Púchov.

Z Kohézneho fondu EÚ tak na ňu pôjde vyše 84,3 milióna eur, spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu bude predstavovať takmer 14,9 milióna eur a ďalších 6,2 milióna eur sa zaplatí z ďalších zdrojov, predovšetkým Železníc Slovenskej republiky.

"Čerpanie eurofondov je jedna z našich najväčších priorít a som veľmi rád, že sa nám ho darí aj napĺňať," skonštatoval pri tejto príležitosti šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

Úsek má byť do apríla 2015 zmodernizovaný na maximálnu rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Súčasťou jeho úpravy je aj rekonštrukcia zastávok a železničnej stanice v Púchove. "Hlavným cieľom týchto zmien je nielen zrýchlenie cestovania, ale aj jeho skvalitnenie a zvýšenie bezpečnosti," doplnil hovorca ministerstva Martin Kóňa.

Modernizácia železničných staníc má podľa neho aj zvýšiť kultúru cestovania. Zároveň zvýši bezpečnosť cestujúcich aj fakt, že sa vytvorí bezkolízny prístup ľudí k železničnej doprave. Upravovať sa budú aj všetky cesty pre chodcov v priestoroch staníc a zastávok tak, aby vyhovovali aj cestujúcim s obmedzenou schopnosťou pohybu. "Vodiči osobných automobilov zasa ocenia, že modernizácia trate odstráni všetky úrovňové priecestia," dodal Kóňa.